Albino Rocca

 

 

 

 

Hvem kunne have forudset at Angelo Rocca på så tragisk vis skulle komme af dage en tåget efterårsdag i oktober 2012 i sit ultralette fly? Det er lidt underligt, at denne karismatiske, energiske og indimellem også rastløse ven ikke er iblandt os mere.

Ejendommen blev grundlagt i 1950, men de tidligste aftapninger fra denne producent er fra omkring 1960. Et afgørende vendepunkt i ejendommens historie indtraf i 1988 da Angelo Rocca, traf – og blev vinmæssigt inspireret af – Elio Altare. Sympatiske Angelo markerede sig snart som Barbaresco-specialist og mente selv at 1991 var den første årgang for den ønskede Barbaresco-stil.

Der er nu i alt 15 ha vinmarker, overvejende i Barbaresco og lidt i Neive, samt 8 ha i S. Rocco Seno d’Elvio. Området, der ligger vest for Treiso med retning mod Alba, er i dag hjemmehørende under Alba kommune, men med Barbaresco-status. Den årlige produk-tion er på ca. 135.000 flasker, og heraf er knap 8 ha dedikeret til Nebbiolo da Barbaresco. Dette giver ca. 38.000 flasker, fordelt på Ronchi og Loreto i Barbaresco kommune, og de nye besiddelser på den fortræffelige cru Montersino, der er delt mellem Treiso og San Rocco Seno d’Elvio, hvorfra der første gang er fremstillet en Barbaresco i 2001, uden markangivelse, da der er tale om druer fra unge planter.

Stilistisk er der sket en del radikale ændringer de senere år hos Albino Rocca. Hvor man tidligere ikke gik af vejen for at gære ved ret høje initialtemperaturer (helt op til 39 grader celsius!), går man i dag ikke over 30/31 grader celsius. Brugen af rotofermentatorer sker i dag langt mere nænsomt end tidligere. Tidligere års ret intensiv barriquelagring på Brich Ronchi, er med årgangen 2006 erstattet af en blot 4% ny barriquelagring, 16% brugte barriques og 80% 20 hl. botti. Dette giver knap så farvemættet en vin end tidligere. Ronchi fremstår i dag væsentlig mere elegant og finesserig, dog stadigt med en dejlig råfrugt. Albino Rocca var en af de første til at opdage den dygtige østriske bødker Franz Stockinger. Han blev så begejstret for Stockingers fade sammen med nebbiolo, at langt det meste er udskiftet til disse. I dag ser man Stockingers fade i flere andre kældre.

Datteren Paola, der har læst på ønologskolen i Alba, samt hendes mand Carlo, ligeledes økolog, er i dag garanterne for produktionen. De var begge i forvejen ansvarlige for størstedelen af vinfremstillingen. Også Paolas to søstre, Daniela og Monica arbejder nu også fuldt tid i firmaet.

Vine fra huset

Langhe Chardonnay da Bertü DOC Hent vinbeskrivelseHent foto
Langhe Cortese La Rocca DOC Hent vinbeskrivelseHent foto
Barbaresco A.R DOCG Hent vinbeskrivelseHent foto
Barbaresco DOCG Hent vinbeskrivelseHent foto
Barbaresco Montersino DOCG Hent vinbeskrivelseHent foto
Barbaresco Ronchi DOCG Hent vinbeskrivelseHent foto
Barbaresco Ronchi Riserva DOCG Hent vinbeskrivelseHent foto
Barbaresco Ovello DOCG Hent vinbeskrivelseHent foto
Barbaresco Cottà DOCG Vinbeskrivelse på vej – Hent foto
Barbaresco Angelo DOCG Hent vinbeskrivelseHent foto
Moscato d’Asti DOCG Hent vinbeskrivelseHent foto

>> Besøg Albino Roccas hjemmeside