Espressokaffe

Hausbrandt Trieste 1892

Specialità Caffè Hausbrandt opstod i 1892, da østrigeren Hermann Hausbrandt, der var kaptajn i handelsflåden, grundlagde virksomheden i Trieste, der er en havneby i Friuli-Venezia-Giulia i den nordøstlige del af Italien. Byen er regionens hovedstad og ligger tæt på grænsen til Slovenien, og den vender ud mod Golfo di Trieste, Trieste-bugten, der udgør den nordligste del af Adriaterhavet, og er bl.a. kendt for sine maritime traditioner og for sin kaffehandel.

Virksomheden udviklede en ekspertise i blanding og ristning af kaffebønner og kunne grundet sin beliggenhed udvælge de bedste bønner, der ankom til havnen. Ideen om at opsøge og arbejde med de bedste råvarer, dvs. de mest fortræffelige grønne kaffebønner, er stadig helt grundlæggende for virksomheden.

Der er en lang historie med kaffe i Italien. Det siges, at kaffe første gang ankom til Europa, i Venedig i 1570, måske gennem ottomanske handlende, og at den venetianske botaniker og læge Prospero Alpini bragte kaffe til Venedig via Egypten i 1580, og at der var tale om grønne bønner i jute-sække. Det første venetianske caffetteria, hvor kaffe kunne nydes af en bredere offentlighed, åbnede i 1645, og omkring 1763 skulle der have været mere end 200 kaffebarer i byen. Import, ristning og distribution af kaffe har historisk været vigtig for Trieste, men på et senere tidspunkt end det var tilfældet for Venedig, og den første kaffebar åbnede her i 1748.

Hermann Hausbrandt udviklede innovative metoder til ristning og distribution af kaffe, hvilket sikrede høj kvalitet og friskhed. Kaffen blev pakket og markedsført i forseglede metalbeholdere, og det var unikt i samtiden, og kaffehuset havde i 1907 ekspanderet betydeligt. Efter kaptajnens død blev virksomheden videreført af hans familie, der fortsatte med at øge dens ry for kvalitet. I 1988 overtog Martino Zanetti det gamle familiefirma, hvilket førte til yderligere ekspansion og modernisering, og i 2002 blev virksomheden relokeret til Nervesa della Battaglia i Treviso-provinsen i Veneto.

Hausbrandt Trieste 1892 kombinerer i dag traditionelle metoder med moderne teknologi for at sikre høj kvalitet i alle deres produkter. Der indkøbes kaffe, som dyrkes med respekt for miljøet, og der lægges vægt på bæredygtighed og etisk handel. Ideen om råvarernes forrang ligger til grund for hele pro-duktionen, og man accepterer stadig kun de bedste kvaliteter af grønne kaffebønner, ud fra en devise om, at de mere end noget andet afgør den mulige slutkvalitet af de enkelte kaffeblandinger. Hvert trin i produktionen, fra plukning til ristning og pakning, er nøje gennemtænkt og overvåget og der anvendes avancerede ristemaskiner og pakkemetoder, der bevarer kaffens friskhed, smag og aroma.

Vi har udvalgt tre forskellige kaffeblandinger i spændet mellem medium og mørke risteprofiler, men altså ikke meget mørke risteprofiler (tostatura scura/french roast), hvor smagen bliver mere røget og i retning af bitterhed og syren tenderer mod at forsvinde. Blandingerne er forskellige, men har det til fælles, at der kan brygges en intens, smagfuld og velafbalanceret espresso med god crema. Denne espresso kan så igen anvendes til de kaffevarianter, hvor der indgår mælk, og kaffen smager så igennem på den helt rigtige måde.

Espressokaffe fra Hausbrandt
Trieste (Hele bønner) 1 kg
70% Arabica og 30% Robusta. Hausbrandt beskriver det som et blend med fylde og sødme og mindelser om røde bær, kakao og lakrids.

Academia (Hele bønner) 1 kg
90% Arabica og 10% Robusta. Den har frugtige noter og mindelser om mørk chokolade og kakao og smagen har fin sødme og syrlighed.

Bio (Hele bønner) 1 kg
100% Arabica-bønner. Certificeret økologisk. Et kaffeblend med en sød aroma og eftersmag, der i munden præsenterer sig med en fylde og en behagelig syrlighed og noter af frisk frugt og ristede hasselnødder.

Decaffeinato (Formalet) 250 gram
Koffeinfri espressokaffe, formalet kaffeblend i aluminiumsdåse.

>> Besøg Hausbrandts hjemmeside