Spiritus

Grappa / Likør / Vermouth mv.


Distilleria Berta

I hjertet af Piemontes bakker, hvor vinområderne Langhe og Monferrato mødes, startede Paolo Berta i 1947 et destilleri der med tiden, i kraft af hårdt arbejde, talent og visioner er blevet er blevet eksponent for den elegante og raffinerede type af grappa.

Som bekendt skal der to til en tango og Berta modtager da også udelukkende drueskaller af fineste kvalitet, hvor den såkaldte “soft pressing” har efterladt masser af aromakomponenter der er udgangspunktet for Bertas ekstraordinært karakterfulde grappa.

Samarbejdet med faste og kvalitetsorienterede leverandører har givet Berta muligheden for at fremstille nogle særdeles spændende enkeltdrue grappaer, hvor druekarakteren tydeligt fornemmes. Udover druevalget er også valget af trætype til lagring med til at præge den enkelte grappas karakter.

I dag ledes firmaet af de to sønner Gianfranco, der er husets destillatør, og Enrico, der varetager den kommercielle side af sagen. Faderen, Paolo, sidder som den grå eminence og ødsler af sine 50 års erfaring.

Produkter fra Distilleria Berta

Grappa
Monprà 70 cl.
Monprà 150 cl.
Nibbio 70 cl.
Nibbio 150 cl.
Giulia 70 cl.
Piasì 70 cl.
Valdavi 70 cl.
Unica 70 cl.
Elisi 70 cl.
Roccanivo 70 cl.
Bric del Gaian 70 cl.
Tre SoliTre 70 cl.
SoloPerGian 70 cl.
Riserva del Fondatore Paolo Berta 70 cl.

Druedestillat
Magia 70 cl.

Vindestillat

Acquæ Vitae Villa Prato 100 cl.

Mix af Grappa/brandy/frugtdestillat
Primagioia 70 cl.

Likør
Sambuca DiAnisè 70 cl.
Amaretto DiMombaruzzo 70 cl.

Bitter
Amaro di Berta 70 cl.

>>Besøg Distilleria Bertas hjemmeside


Distilleria Capovilla

Vittorio Capovilla er nok en af de dygtigste destillatører i Italien og måske i verden. Sjældent har vi mødt en sådan kompromisløshed i stræben efter de perfekte destillater. De fleste vil nok mene, at det ikke kan betale sig at lave en produktion af et destillat ud af 100 liter. Det har de nok ret i, men det gør Capovilla alligevel. Beliggende i Rosá (Veneto) laver Vittorio og hans datter Olivia frugtdestillater, druedestillater og grappa.

Capovillas stil er en tør og frugtig stil.capovilla
Umiddelbart er de ikke søde, men flere af destillaterne har så mange søde aromaer (f.eks. Moscato-destillaterne), at man kan tro, at de er søde. Det lykkedes at lave meget præcise destillater med en slående renhed. I sin stræben efter at fange de flygtige dufte ved destillationen, har han selv opfundet og taget patent på et apparat, som skulle kunne opfange disse.

Der er mange måder at lave et destillat på. Nogle tilsætter sukker før destillationen for at øge sukkerniveauet og dermed det senere alkoholniveau. Det gør processen billigere, men resultatet bliver desværre også ringere. Capovilla er af den opfattelse, at sukkeret kun må stamme fra det naturlige sukker fra de modne frugter. Derfor bruger Capovilla meget frugt: F.eks. 30-35 kg frugt pr. liter destillat på pære, æble, fersken og abrikos. Endnu mere er der brug for til f.eks. skovhindbær, brombær, hyldebær, rønnebær, hvor der bruges 40-50 kg. pr. destilleret liter. Det er selvfølgelig en arbejdskrævende proces at finde og plukke alle disse frugter, og derfor har Capovilla familien og venner til at hjælpe til. Men oftest er han selv med til at plukke de vilde varianter, og det er sket, at han har forivret sig ind på privat område og blevet beskudt af jægere.

Andre destillatører lægger frugterne ’i blød’ i alkohol eller vin i en uge og destillere derefter på det. Sådan gør flere fremtrædende Alsace-destillatører f.eks. med deres framboise. Man kan kalde det for aromatiseret alkohol. Igen et billigere produkt, men uden samme renhed. I Himbeergeist fra Schweiz og Tyskland tilsætter man 50-150 liter alkohol pr. 100 kg. frugt. Denne tilsatte alkohol har selvfølgelig ikke de aromaer, som findes i frugten og destillatet bliver derefter. I Italien er det tilladt at tilsætte 20 gram sukker per liter destillat og derudover 3% prefabrikerede – også syntetiske – aromaer, uden at skrive det på etiketten. Det er derfor helt forståeligt, at Vittorio Capovilla med sine rene produkter lægger så lang afstand som muligt til disse forstærkede produkter.

Destillationen foregår således: Frugterne får fjernet stenene på en gummirulle, så f.eks. kirsebærrene ikke får mandelsmagen fra stenene.

Frugterne bliver vinificeret med skallerne ligesom rødvin. Derefter skal frugtvinen destilleres. Da alkohol koger ved 78 grader og vand ved 100 grader celsius, er en del af kunsten at finde det rette niveau alt efter alkoholniveauet (fra frugtsukkeret). Da de aromaer, der frigives ved lave temperaturer ikke er behagelige, skærer man ’hovedet’ fra. Herefter følger ’hjertet’ som kan bruges. Destillatet ender ofte med et alkoholniveau på 72% til 76% alkohol. (Det bliver senere fortyndet ned til 41% med vand fra to kilder bag Monte Grappa.) Til sidst i processen kommer ’halen’ som også indeholder ubehagelige smage og aromaer. Den indtræffer ofte, når destillatet når ned under 70% alkohol. Da processen går hurtigere, jo højere temperatur er, er kunsten at øge temperaturer langsomt for at finde det rette sted at skære destillatet. Men jo langsommere processen er, jo dyrere bliver den også. Det er svært at forklare, at det er hele denne proces, som man bør betale for – og ikke en smart glasflaske.

Produkter fra Distilleria Capovilla

Frugtdestillat
Mele Gravensteiner 50 cl.
Prugne Selvatici 50 cl.
Lamponi Selvatici 50 cl.
Pere Williams 50 cl.
Amarene & Marasche 50 cl.

Grappa
Grappa di Bassano 70 cl.
Grappa di Amarone 50 cl.
Grappa di Moscato Giallo 50 cl.
Grappa di Cabernet 50 cl.

>> Besøg Distilleria Capovillas hjemmeside

 

La Canellese

La Canellese lå oprindeligt i Canelli i Piemonte, et område, der historisk associeres med den grønne drue Moscato Bianco, og før virksomheden antog dette navn, blev den grundlagt som et bødkeri i 1890 af Francesco Sconfienza, der var gift med Rosa Bertello, som blev La Canellese, kvinden fra Canelli. Ved siden af arbejdet i bødkeriet, begyndte Rosa at udvikle aromatiserede vine og Vermouths med en stærk lokal forankring og med udgangspunkt i en stor variation af botaniske ingredienser, og anvendelsen af alpine urter vidner om nærheden til bjergkæden mod nord. Virksomheden fortsatte i mange år som et bødkeri, der fremstillede trætønder, men Rosas opskrifter må have været overbevisende, for i 1947 omlagde de tre sønner, Alfredo, Edoardo og Mario faderens virksomhed til Vermouth-produktion og i 2009 flyttede man til det nærliggende Calamandrana, på grænsen mellem Langa og Monferrato.

La Canellese har i dag en lang historie med at udvikle og fremstille artisinale spirituosa og botanisk aromatiserede, alkoholforstærkede vine, som i modsætning til mere industrielle produkter, udelukkende er baseret på naturlige botaniske aromagivere, som udvælges med stor omhyggelighed. Hos La Canellese anvendes endvidere nænsom koldekstraktion, der varer omkring 20 dage, for at udtrække de sanseproducerende stoffer, som giver de alkoholforstærkede vine og Vermouths deres unikke karakter. Navnet Vermouth er afledt af det tyske Wermut som betyder malurt og er en aromatiseret vin, der tilsættes alkohol og forskellige botaniske ingredienser, dvs naturlige urter, krydderier, rødder, frø, mv, og hos La Canellese er der tale om ægte håndværksprodukter med mange anvendelsesmuligheder.

Der fremstilles 4 forskellige slags Vermouth: Den klassiske røde Vermouth di Torino er mørk, intens og rent smagende og er baseret på 30 forskellige botaniske ingredienser, der omfatter absinth, alpin og romersk malurt, alant, lakridsrod, orangeskal, muskatnød og allehånde. Den røde Vermouth Chinato fremstilles ligeledes af 30 forskellige botaniske smagsgivere og er især præget af kinabark, rabarber, kanel, vanille og muskatnød. Den hvide Vermouth Bianco fremstilles af 28 botaniske ingredienser og har især noter af absinth, alpin og romersk malurt, merian, sandel-træ, ensian og laurbærblade og endelig er den stilfulde og mere tørre Vermouth Bianco Extra Dry, med noter af citrus, ingefær, kamilleblomst, salvie, enebær, balsam-rejnfan og alpin malurt. Bitter er en håndværksfremstillet Campari-type, baseret på mere end 30 botaniske ingredienser og er eksempelvis fremragende til Negroni, og den exceptionelle Must Bitter Bianco genkalder firmaets spæde begyndelse i Canelli og er baseret på ca. 70% Moscato Bianco og 32 botaniske ingredienser, og emmer af denne druesorts klassiske kvaliteter. Endelig har vi hjemtaget en Barolo Chinato, som er en alkoholforstærket og botanisk aromatiseret vin, hvor udgangspunktet er Barolo, og her er kinin-smagende kinabark, malurt, nellike, kanel og ensian med til at skabe en fremragende ledsager til mørk chokolade.

Produkter fra La Canellese

Vermouth
Vermut di Torino Bianco Extra Dry Hent beskrivelse – Hent foto
Vermut di Torino Bianco Hent beskrivelse – Hent foto
Vermut di Torino Rosso Hent beskrivelse – Hent foto
Vermut Chinato  Hent beskrivelse – Hent foto
Liquore Original Bitter Hent beskrivelse – Hent foto
Must Bitter Bianco Hent beskrivelse – Hent foto
Barolo Chinato Hent beskrivelse – Hent foto

>> Besøg La Canelleses hjemmeside

 

Valle dei Mulini

Siden 1825 har familien Aceto dyrket citroner på den smukke Amalfikyst. I 1992 stiftede Luigi Aceto, sammen med sine børn og børnebørn, selskabet Soc. Coop. Amalfitana Trasformazione Agrumi (C.A.T.A.) På trods af navnet, var der altså tale om et familiefirma. I dag hedder firmaet det lidt mere velklingende “Valle dei Mulini” og er stadig ejet af familien Aceto.

Man arbejder udelukkende med sorten ”Sfusato Amalfitano”, der er et produkt af høj kvalitet, der giver en delikat og meget ren limonellosmag. I 2001 opnåede denne sort oprindelsesbeskyttelse med betegnelsen IGP. Disse citroner dyrkes, som de altid er blevet det, på de karakteristiske stenterrasser Amalfikysten er så rig på. Produktionen holdes på under 800 træer pr. hektar og træernes grene støttes af kastaniestokke. Den årlige produktion er maksimalt på 25 tons. Der gødes en gang årligt med organisk materiale og dyrkningen af citroner foregår økologisk.

Der anvendes 380 gr. citronskal til en liter limoncello. Eventuelt bundfald eller uklarhed er alene et resultat af den håndværksmæssige fremstillingsproces og tegn på kvalitet. Denne limoncello skal ikke forveksles med mere industrielt betonede produkter. Den bør serveres iskold efter et måltid, men kan også blandes med f.eks prosecco eller lignende. Overvej også at lade den indgå i cocktails eller f.eks. kager. Alternativt kan den også hældes over vanilleis eller lign.

Produkter fra Valle dei Mulini

Limoncello 50 cl. Hent foto
Limoncello 200 cl. (metaldunk)

 

Diverse grappe fra vores vinhuse

Albino Rocca Grappa di Barbaresco Hent foto
Altare Grappa di Barbera 50 cl. Hent foto
Altare Grappa di Barolo 50 cl. Hent foto
Brigaldara Grappa di Amarone 50 cl. Hent foto
Ciacci Piccolomini Grappa di Brunello di Montalcino Pianrosso Riserva 70 cl. Hent foto
Correggia Grappa di Nebbiolo La Val dei Preti 50 cl. Hent foto
Correggia Grappa di Barbera Marun 50 cl. Hent foto