Albino Rocca

Albino Rocca

Denne familie-ejendom hører til i Barbaresco kommune i Langa, Piemonte i den nordvestlige del af Italien. Selve vingården, der også fungerer som familiens hjem, ligger smukt placeret på MGA Ronchi, på et højdedrag i Barbarescos bløde bakker, hvor den panora-miske udsigt er spektakulær. Vinbruget siges at være grundlagt i 1940’erne, men familiens aktiviteter med vinproduktion går meget langt tilbage.

Oprettelsen af kooperativet Cantina Sociale di Barbaresco, forløberen til det nuværende Produttori del Barbaresco, blev realiseret i 1894 af 9 grundlæggere med agronomen Domizio Cavazza (1856-1913) i spidsen, og som en følge af denne begivenhed begyndte både området og vinen Barbaresco afgørende at få mere selvstændige identiteter. Domizio Cavazza havde været med til at grundlægge den vigtige vinuddannelsesinstitution La Scuola Enologica di Alba (Umberto I) i 1881, og han omtales ofte som vintypen Barbarescos fader, og blandt de 8 andre grundlæggere af Cantina Sociale di Barbaresco var Carlo Rocca (1840-1906). Rocca-familien var altså en del af Barbarescos helt tidlige formative historie og allerede dengang dyrkede Carlo Rocca og hustruen Carolina vin på den nuværende MGA Ronchi, og familien har historisk været meget nært knyttet til lokaliteten.

Carlo og Carolina fik sønnen Giacomo Rocca (1901-1970), som øgede vinmarks-arealerne gennem opkøb, og familien levede af at sælge druer til commerciante (vinkøbmænd), men der blev også lavet vin og egne damigiane-aftapninger, dvs. store glasballoner, der kan rumme fra ca. 5-54 liter. De første etiketter med producentnavnet Giacomo Rocca & Figli og aftapninger på almindelige flaskestørrelser så også dagens lys i Giacomo Roccas levetid. En bodeling fandt sted i 1960’erne, og en af Giacomos sønner, Albino Rocca, etablerede sin egen vingård i 1960 på den nuværende adresse: Strada Ronchi 18, og de første aftapninger fra Albino Roccas hånd er formentlig også fra høsten i 1960, og derfor er dette årstal ind i mellem også set som officielt grundlæggelsesår. Albino Rocca brugte producentnavnet Giacomo Rocca & Figli frem til 1969, og vinene fra årgang 1970 blev aftappet i hans eget navn. Albino Roccas søn Angelo Rocca (1948-2012) begyndte at arbejde med sin far på vinbruget i 1960’erne og overtog hen ad vejen ansvaret for familiens aktiviteter. Angelo Rocca blev en del af Barolo Boys-netværket i 1986 og han lod sig inspirere af de ideer, der udvikledes her i det uformelle læringsfællesskab. Barolo Boys-bevægelsen omfattede en gruppe af revolutionært indstillede producenter, der ønskede at vække Langa (især Barolo, men også Barbaresco) til live med en vifte af sammenhængende strategier for vinfremstilling og for at øge områdets almindelige velstand og anseelse. Blandt de mange markante skikkelser var Elio Altare, den konsulterende ønolog Beppe Caviola og italiensk-amerikaneren Marc de Grazia, der markedsførte gode italienske vine til bl.a. det amerikanske marked, og han var også en dygtig og iderig vinmager, der havde gode forbindelser til amerikanske vinkritikere. 1986 markerede et nybrud for vinbruget, og Angelo Rocca introducerede først en Barbaresco Loreto e Brich Ronchi, men i 1990 blev der i stedet aftappet enkeltmarksvine fra de to lokaliteter. Der blev indført ultrakorte macerationer på ned til 3 døgn ved meget høje temperaturer på op til 39 grader celsius, og vinen fra Brich Ronchi blev lagret på helt og siden delvist nye franske barriques, mens vinen fra sektionen Loreto på den nuværende MGA Ovello blev lagret på botti. Vinene var eksemplariske for den tidstypiske stil, og de var anmelderroste.

Som hos så mange Barolo Boys indfandt en besindelse sig, og Angelo Rocca begyndte at orientere sine vine i en mere klassisk retning. Han indførte botti fra den feterede østrigske bødker Franz Stoc-kinger i sin cantina i 2004: Barbaresco Loreto blev lagret på disse og en større og større andel af vinen fra Ronchi blev botti-lagret, og den langsomme transformation af vinenes udtryk, der også omfattede længere macerationer, kulminerede foreløbigt med årgang 2010, hvor også denne Barbaresco udelukkende blev lagret på de bekostelige Stockinger-fade, der bliver fremstillet af østrigsk og tysk egetræ. Så ramte en tragedie familien i oktober 2012, da Angelo Rocca styrtede ned med sit lille letvægtsfly og mistede livet, og det var nu overladt til familien at drive vinbruget videre. Angelo Rocca (1948 – 2012) og hustruen Bruna Grasso havde tre døtre: Daniela Rocca (f. 1971), Monica Rocca (f. 1974) og Paola (f. 1982). Paola Rocca er gift med Carlo Castellengo (f. 1977) og hun blev færdiguddannet fra La Scuola Enologica di Alba i 2003 og ægtemanden Carlo er også uddannet herfra. Efter Angelos bortgang har de tre døtre og Carlo Castellengo stået for driften, og Paola og Carlo har ansvaret i familiens cantina, og de har med beslutsomhed gennemført det stilskifte, der allerede var undervejs under Angelos ledelse. Hans ambition var at fremstille mere elegante vine og for at komme det nærmere begyndte familien i 2017 at introducere gæring og maceration på tini di rovere, dvs. på konkave gæringsfade lavet af egetræ, og denne praksis var den udbredte i Langa før 2. Verdenskrig, og resulterer i vine med mere bløde og smidige tanniner. Hele Barbaresco-porteføljen laves nu med moderat lange til lange macerationer på tini og lagres efterfølgende på Stockinger-botti, og vinene har nu et klassisk, opdateret traditionelt udtryk og har aldrig været bedre.

Arbejdet i vinmarkerne orienteres efter bæredygtige, miljøvenlige og økologiske metoder, der også sigter mod at bevare og øge den omkringliggende naturs biodiversitet og æstetik (landskabsbevaring), og Albino Rocca-vinbruget har Green Experience certifikation. Green Experience er en sammenslutning af ca. 1200 vindyrkere (2024) i Langa og Roero, som arbejder efter 10 principper for bæredygtighed og IP (Integreret produktion). Integreret produktion handler grundlæggende om, hvordan man på en økonomisk og miljøvenlig måde kan producere jordbrugsprodukter, så man samtidig tager hensyn til naturen og menneskers sundhed. Det indebærer et fokus på at fremme god dyrkningspraksis og på at reducere brugen af pesticider og gødning til et minimum. Baggrunden for at familien ønsker at arbejde på denne måde grunder især i en kærlighed til området, der er opbygget gennem generationer, og bevaringsværdigheden understreges af, at vinmarkslandskaberne i Langa kom på UNESCOS verdensarvsliste i 2014.

Familien råder i 2024 over ca. 20 ha vinmarker, hvorfra der laves ca. 135.000 flasker årligt. Markerne fordeler sig mellem kommmunerne: Barbaresco, Neive, Treiso, San Rocco Seno d’Elvio, Magliano Al-fieri og Castagnito. Der laves op til 16 vine årligt og op til 8 forskellige Barbarescoer, idet der fra og med årgang 2020 i gode år nu også fremstilles en Barbaresco Cottà Riserva. Familien serverer Barbaresco-linien i følgende rækkefølge, som især afspejler vinenes strukturelle tyngde og dybde: Barbaresco, Barbaresco Montersino, Barbaresco Ovello Vigna Loreto, Barbaresco Cottà, Barbaresco Ronchi, Barbaresco Angelo, Barbaresco Cottà Riserva og Barbaresco Ronchi Riserva. Barbaresco og Barbaresco Angelo fremstilles efter den såkaldte assemblaggio-metode, hvor druer/vine fra forskellige vinmarker blandes for at opnå en ønsket harmoni, mens de øvrige er enkeltmarks-vine, der udtrykker favoriserede lokaliteter.   

Vine fra huset

Langhe Chardonnay da Bertü DOC Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Langhe Cortese La Rocca DOC Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Barbaresco A.R DOCG Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Barbaresco DOCG Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Barbaresco Montersino DOCG Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Barbaresco Ronchi DOCG Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Barbaresco Ronchi Riserva DOCG Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Barbaresco Ovello DOCG Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Barbaresco Cottà DOCG Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Barbaresco Cottà Riserva DOCG Hent vinbeskrivelseHent foto
Barbaresco Angelo DOCG Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Moscato d’Asti DOCG Hent vinbeskrivelse – Hent foto

>> Besøg Albino Roccas hjemmeside