Terre Nere

 

 

 

 

En af Italiens store vinpersonligheder, Marco de Grazia, ejer sammen med sin bror Sebastiano godt 55 ha jord på den særdeles aktive vulkan Etnas nordlige skråninger. 27 ha er udlagt til vin, og det er muligt, at udvide vindyrkningsarealet til i alt 38 ha. Ejendommen råder over nogle af Europas højest beliggende vinmarker, der ligger mellem 600-1000 moh. Det betyder ganske dramatiske døgnvariationer i temperaturen, hvilket er med til at give vinene et stort særpræg og en overraskende kølighed i udtrykket. Et andet afgørende Terre Nere Moganzziforhold er en række forskellige og helt unikke dyrkningssteder, beplantet med udelukkende lokale blå og hvide druesorter, der er med til at individuere vinene og give dem en betagende vulkansk, mineralsk karakter. Vinplanterne står enkeltvis som små træer (albarello), og til de røde vine dyrkes langt overvejende Nerello Mascalese, suppleret med lidt Nerello Cappuccio.

Som det er tilfældet hos alle topproducenter er der stort fokus på arbejdet i marken og man gør alt for at mindske brugen af svovl og lignende. Ejendommen fremstiller en lang række vine, hvoraf ca. halvdelen typisk er økologisk certificeret. Mængden af certificerede vine varierer fra år til år afhængigt af det muliges kunst. Da dyrkningsforholdene er så ekstreme, forekommer der uundgåeligt situationer, hvor man er nødt til at intervenere. Vinifikation af de røde cru-vine sker med burgundisk inspiration, med 10-15 dages maceration og lagring på ca. 25% nye franske barriques i 18 måneder. Ifølge Marco de Grazia selv fremstiller han da også Middelhavets svar på Bourgogne, om end vinenes struktur også genkalder den mere strukturerede Nebbiolo, der anvendes til Barolo og Barbaresco.

Ud over en basis Etna Rosso DOC fremstilles en række Cru’er: Calderara Sottana, Feudi di Mezzo, Guardiola, Santo Spirito, Moganazzi og San Lorenzo. Dertil kommer en Etna Rosso Prephylloxera på 100% Nerello Mascalese, fremstillet af planter fra 1870 fra Cru Calderara. Altså på stokke, der stammer fra før vinlusens hærgen. Vinene er generelt blevet mødt med stor begejstring og har helt tydeligt en distinkt egenart. Der kan som nævnt trækkes mange smagsmæssige og strukturelle paralleller til både Bourgogne og Barolo – eller måske nok mest korrekt – en kombination heraf. Vi oplever meget stor interesse for vinene fra Etna, og en del af vinene har vi derfor ikke på lager altid. Især Cru’erne med ret begrænsede mængder kan blive hurtigt udsolgt.

Vine fra huset

Etna Bianco DOC EU_Organic_Logo_Colour_rgb Hent vinbeskrivelseHent foto
Etna Bianco Vigne Niche Calderara Sottana DOC EU_Organic_Logo_Colour_rgb Vinbeskrivelse på vej – Hent foto
Etna Rosato DOC EU_Organic_Logo_Colour_rgb Hent vinbeskrivelseHent foto
Etna Rosso DOC EU_Organic_Logo_Colour_rgb Hent vinbeskrivelseHent foto
Etna Rosso Guardiola DOC Hent vinbeskrivelseHent foto
Etna Rosso Santo Spirito DOC Hent vinbeskrivelseHent foto
Etna Rosso Moganazzi DOC Vinbeskrivelse på vej – Hent foto
Etna Rosso Calderara Sottana “Grande Terroir Ellittico” DOC Hent vinbeskrivelseHent foto
Etna Rosso San Lorenzo “Grande Terroir Ellittico” DOC Vinbeskrivelse på vej – Hent foto
Etna Rosso Prephylloxera “Grande Terroir Ellittico” DOC Hent vinbeskrivelseHent foto

>> Besøg Terre Neres hjemmeside