Terre Nere
Terre Nere
Marco De Grazia, der er en af Italiens største vinpersonligheder, grundlagde i 2002 denne vigtige ejendom på Monte Etnas nordside. Etna er beliggende på den østlige side af Sicilien og er en af verdens mest aktive vulkaner, og ejendommen ligger i kommunen Randazzo, i et område, der historisk er regnet for at være Etnas fineste til vindyrkning. Marco De Grazia var bl.a. en af de ledende skikkelser i den revolutionære bevægelse the Barolo Boys, som især i 1980’erne og frem udfordrede den traditionelle måde at lave vin på i Langa, men grupperingen var også med til at udvikle området og gøre vinene fra Barolo og Barbaresco langt mere kendte i en bredere offentlighed. Han har imidlertid også arbejdet sammen med en lang række kvalitetsorienterede vinproducenter fra det meste af Italien og har repræsenteret dem gennem sit distributionsselskab Marc de Grazia Selections siden 1980.
Han blev fascineret af Etna og mulighederne her, og han grundlagde Tenuta delle Terre Nere sammen med sin bror Sebastiano, da han erhvervede ca. 30 ha jord og af disse var ca. 23 ha udlagt til vindyrkning, og han overtog en del vinmarker med meget gamle planter og heriblandt omkring 0,8 ha med upodede Nerello Mascalese-planter på contrada Calderara Sottana, der havde overlevet phylloxeraens hærgen, da den berygtede vinlus kom til Etna i 1881. Det blev oprindeligt planlagt at udvide vindyrknings-arealet til omkring 32 ha, men i 2023 er der i alt 45 ha vinmarker og omkring 1500 gamle oliventræer. Ejendommens marker er velplacerede: Efter et længere arbejde med kartografisk at beskrive de bedste vindyrkningsområder på Etna, et projekt som Marc de Grazia selv foreslog og drev frem, blev der officielt identificeret 133 såkaldte contrade, dvs. distrikter eller cru’er, i 2011, og de er ministerielt anerkendte og kortlagt af Consorzio Tutela Vini Etna, dvs Konsortiet for Etna-vinenes beskyttelse og genfindes i disciplinaren for Etna DOC.
Det nye contrada-kort omfatter 142 cru’er, der fordeler sig mellem 11 kommuner på Etna, og der er 25 i Randazzo; 41 i Castiglione di Sicilia; 10 i Linguaglossa; 13 in Piedimonte Etneo; 8 in Milo; 4 i Santa Venerina; 20 i Zafferana Etnea; 9 i Trecastagni; 6 i Viagrande; 1 i Santa Maria di Licodia og 5 i Biancavilla. I Etnas geologiske udviklingshistorie omtales vulkanen i en periode som Den Elliptiske, Ellittico, og denne periode begyndte for omkring 66.000 år siden, hvor den første stratovulkan/keglevulkan opstod, med en form, der minder om den nuværende, og denne periode endte for omkring 15.000 år siden, da den øverste del af keglen sank. På Etnas nordside er der blot 6 contrade, der har såkaldt elliptisk jord, og af disse har kun tre af disse ren elliptisk jord, dvs et territorio, der udelukkende er skabt af lavastrømme og -vulkanske aflejringer fra den elliptiske periode, og det er den ældste overflade, hvor det er muligt at dyrke vin indenfor appellationen. De tre contrade med et rent elliptisk territorio er Bocca d’Orzo, Calderara Sottana og San Lorenzo, og på etiketten af cru-vinene herfra angiver Tenuta delle Terre Nere: Grande Terroir Ellittico.
Tenuta delle Terre Neres 45 ha vinmarker fordeler sig på 29 plots og på 9 forskellige contrade, og de ligger på skråninger fra 600-1000 moh. I de senere år har de Grazia-familien tilplantet omkring 7 ha vinmarker, men fraset de omtalte 0,8 ha med pre-phylloxera planter, er vinbrugets planter i øvrigt fra 50-100 år gamle. 7 af ejendommens 9 contrade findes på Etnas nordside: Calderara Sottana; San Lorenzo; Bocca d‘Orzo; Guardiola; Santo Spirito; Moganazzi og Feudo di Mezzo, mens lokaliteterne på contrada Salice ligger på vulkanens østlige side og markerne på località Montalto i kommunen Biancavilla ligger på vulkanens sydlige side. Tenuta delle Terre Nere råder dermed over nogle af Europas højest beliggende vinmarker, og det betyder, at der er ganske dramatiske døgnvariationer i temperaturen, hvilket er med til at give vinene særpræg og en overraskende kølighed i udtrykket. Et andet afgørende forhold er naturligvis, at de helt unikke dyrkningssteder har ganske betydelige jordbundsvariationer, også selv om de afgørende er formet af den vulkanske aktivitet, der menes at være påbegyndt for omkring 500.000 år siden.
Contrade er, som det er antydet ovenfor, historisk anerkendte og navngivne dyrkningsdistrikter, hvor også forskelle i eksponeringer og højdemeter etc. er ganske markante, og de har en formåen til at individuere vinene, på samme måde som det kendes fra Bourgogne og Barolo, og Marc De Grazia plejer netop også at sammenligne de røde vine, der laves på den fremragende og territorio-transparente Nerello Mascalese, med vinene Côte d’Or og Barolo. Endskønt Marc de Grazia selv ynder at kalde vinene for Middelhavets Bourgogner, så oplever vi, at især nogle af cru-vinene fremviser et udtryk og en struktur, der næsten mere genkalder Nebbiolo end Pinot Noir, om end nogle aftapninger fremstår mere pinoterede end andre. Men også de hvide vine antager karakter fra de enkelte dyrkningssteder og det dokumenteres især af ejendommens contrada-aftapninger, der laves med druer fra gamle Carricante-planter, og disse vine er med deres vulkanske mineralitet blandt de meste interessante hvide fra Italien. På de hvide enkeltmarksvine angives Cuvée delle vigne niche, og niche betyder på siciliansk dialekt lille, og betegnelsen indicerer altså, at druerne kommer fra en lille vinmark. Ud over Nerello Mascalese og Carricante dyrkes der også en smule af den blå Nerello Cappuccio og de hvide sorter Catarratto, Inzolia, Grecanico og Minnella, og de indgår fortrinsvis i Etna Rosso og Etna Bianco, der udgør ejendommens fortrinlige vine på udgangsniveauet. Vindyrkningen har første prioritet og foregår økologisk, og mange vine har været økologisk certificerede siden 2008, vinplanterne står typisk frit eller let opbundne, som små træer eller buske, og det kendes også som alberello-dyrkning, og modificeret en gobelet. Der er et udtalt fokus på lokalitetsspecifikke vinifikationer af de røde vine, som sker med burgundisk inspiration, med omkring 10-15 dages maceration, og mens Etna Rosso lagres på botti med kapaciteter på 10-30 hl i 16 måneder, så lagres de røde cru-vine nu på omkring 15% nye franske mediumtoastede barriques i 14 måneder, men der indgår også tonneaux og botti. Etna Bianco og Etna Bianco Montalto Cuvée delle vigne niche fremstilles på stål, mens de hvide fra Milo (Superiore), Calderara Sottana og Santo Spirito fremstilles med gæring på 500 og 1000 liters egefade og siden gennemgår de malolaktisk gæring og lagres i ca. 9 måneder på fadene. ‘
Vine fra huset
Etna Bianco DOC Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Etna Bianco Superiore Salice DOC Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Etna Bianco Vigne Niche Contrada Montalto DOC Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Etna Bianco Vigne Niche Calderara Sottana DOC Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Etna Rosato DOC Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Etna Rosso DOC Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Etna Rosso Guardiola DOC Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Etna Rosso Santo Spirito DOC Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Etna Rosso Moganazzi DOC Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Etna Rosso Calderara Sottana “Grande Terroir Ellittico” DOC Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Etna Rosso San Lorenzo VV “Grande Terroir Ellittico” DOC Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Etna Rosso Bocca Dagala di Bocca d’Orzo “Grande Terroir Elittico” DOC (Monopol) Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Etna Rosso Prephylloxera “Grande Terroir Ellittico” DOC Hent vinbeskrivelse – Hent foto