Mauro Veglio

 

 

 

 

Drejer man af på landevejen, der går op mod byen Annunziata i La Morra og kører ned ad den lange grusvej ender man ved to vingårde. Den ene ejer familien Veglio, den anden familien Altare. En del af Mauro Veglios succes skal også findes i venskabet med naboen Elio Altare. For han har siden Mauro overtog familiegården i 1992 været både en inspiration og hjælp til at lave egen vin.

Ejendommen består af ca. 11 hektar fordelt på fire forskellige cru’er og den samlede produktion er på ca. 60.000 flasker. Veglio ejer nogle interessante marker, som går for at være nogle af de fineste. Arborina giver på en gang struktur og samtidig den typiske La Morra-elegance. Rocche er fra den mark som også ved sit fulde navn kaldes Rocche dell’Annunziata. Kan man tale om Grand Cru, så må Rocche være en af dem. Vinmageren og historikeren Renato Ratti lavede et kort over Barolo, hvor han kategoriserede markerne, og han anså Rocche for at høre til blandt den øverste kategori. Rocche koster også hos de producenter, der ejer en del af den, lidt mere end de andre marker gør. Castelletto er en zone i Monforte d’Alba, som Mauro Veglio også fremstiller vin fra. Marken er fra hans hustru Danielas familie. Cascina Nuova-marken ligger lige udenfor Veglio og Altares fælles indkørsel. På marken har Veglio 50 år gamle Barbera-vinstokke. Man kan se det lave høstudbytte (ca. 28 hl./ha.) på både farven og alkoholen. Dog er Veglios Barbera som regel ret elegant.

Selv om der også bliver gjort brug af nye barriques til lagring af såvel de Nebbiolo-baserede som de Barbera-baserede vine, kan man alligevel altid finde både druekarakter og terroir i Veglios ofte meget elegante vine. Skal man kategorisere Veglios vine, er de nok blandt de mest burgundiske, man kan finde i Piemonte. Ingen af Veglios vine filtreres eller klares. Man benytter heller ikke kulturgær. I marken benytter man hestegødning i stedet for syntetiske produkter, lige som ukrudtsmidler og produkter mod mug er bandlyste. Veglio svovler kun ganske lidt. Således ligger den frie svovl på ca. 25-30 mg. pr. liter og den totale svovl på ca. 40-60 mg.pr. liter. Dette er ca halvdelen af hvad der officielt er tilladt.

I 2017 fusionerede Mauro med nevøen Alessandro Veglio, som ejer 0,65 ha Nebbiolo på MGA-marken Paiagallo. Barolo Paiagallo lagres kun på store fade, og adskiller sig derfor også fremstillingsmæssigt fra Mauro Veglios øvrige vine. Med denne konstruktion fik man både nye muligheder og frisk inspiration i virksomheden. Samtidig forbliver ejendommen i familiens hænder.

Vine fra huset

Barbera d’Alba DOC Hent vinbeskrivelseHent foto
Barbera d’Alba Cascina Nuova DOC Hent vinbeskrivelseHent foto
Langhe Nebbiolo Angelo DOC Vinbeskrivelse på vej – Hent foto
Barolo DOCG Hent vinbeskrivelseHent foto
Barolo Arborina DOCG Hent vinbeskrivelseHent foto
Barolo Castelletto DOCG Hent vinbeskrivelseHent foto
Barolo Paiagallo DOCG Vinbeskrivelse på vej – Hent foto
Barolo Rocche dell’ Annunziata DOCG Hent vinbeskrivelseHent foto

>> Besøg Mauro Veglios hjemmeside