Mauro Veglio

 

 

 

 

Der er en længere forhistorie, men Mauro Veglio (f. 1961) overtog vingården Cascina Nuova fra sin far i 1986, og ejendommen omfattede da også omkring 5 ha vinmarker på bl.a. Gattera, Arborina og Rocche dell’Annunziata. Mauro gik i gang med et omfattende restaurerings- og genplantningsarbejde og blev gift med Daniela Saffirio (f. 1967) i 1987. De første markedsførte vine blev lavet i 1992. Vingården ligger i den skønne Annunziata-del af La Morra, og familien bor lige ved siden af Elio Altare-vinbruget, der ejer den anden halvdel af den gamle Cascina Nuova-ejendom.

En del af Veglios tidlige succes skyldtes da også venskabet med Elio Altare, og Mauro blev stærkt inspireret af hans tilgang til vindyrkning og -fremstilling, og der var lige fra begyndelsen et stærkt fokus på arbejdet i markerne, der blev dyrket tilnærmet økologisk. Familien undgik kunstgødning og syntetiske pesticider, og der blev grønthøstet for at reducere udbyttet og øge kvaliteten, og de bestræbte sig på at høste sunde og modne druer. I mange år blev topvinene skabt i den typiske Barolo Boys-stil med korte macerationer og lagring på delvist nye franske barriques, og det gav frugtdrevne, fadfremhævede og lokalitetstro Baroli fra favoriserede dyrkningssteder. Den første Barolo Vigneto Rocche fra Rocche dell’Annunziata kom i 1993 og i 1994 kom Barolo Vigneto Arborina til, og i 1995 blev porteføljen udvidet med Barolo Vigneto Gattera, og i 1996 kom familien til at råde over ca. 3,5 ha på La Villa og Pressenda i frazione Castelletto i Monforte d’Alba, der blev ejet af Danielas familie, og den første Barolo Castelletto blev skabt samme år.

Arealer og produktion voksede med årene og ejendommen udviklede et ry for kvalitetsvine, der blev anerkendt af den kritiske presse. Omkring 2010 begyndte familien at modificere stilen for at øge vinenes elegance og nedbringe fadpræget, og man begyndte langsomt at øge macerationstiden fra de oprindelige 4-6 dage til omkring 8 dage, og malolaktisk gæring blev gennemført på stål, fremfor som førhen på barriques, og andelen af nye fade blev sat ned, og toastningsgraden skiftede fra medium til light. I oktober 2017 meddelte Mauro og Daniela, at Mauros nevø Alessandro Veglio blev en del af vinbruget, som i praksis blev fusioneret med Alessandros ejendom, og det skete bl.a. for at gøre driften mere overskuelig, skabe nye muligheder og for at sikre arvefølgen. Det indebar også en række produktionsfilosofiske forandringer, og man begyndte at udskifte de temperaturstyrede, horisontale rotofermentatorer med klassiske termostyrede vertikale stålgæringstanke. Barbera d’Alba Cascina Nuova bliver fra 2016 lagret på maksimalt 40% nye franske, lettoastede barriques; Barolo Classico fremstilles fra 2017 med 10-15 dages maceration på vertikale stålgæringstanke, og den bliver lagret på 15-20% nye franske, lettoastede barriques; Barolo Gattera laves fra og med 2017 med druer fra Alessandros gamle positioner på Gattera, mens druerne fra Mauros varmere parcel nu i stedet indgår i familiens Barolo Classico, der fra 2019 også forstærkes med Nebbiolo fra Serralunga d’Alba. Barolo Gattera, Barolo Arborina, Barolo Castelletto og Barolo Rocche dell’Annunziata bliver fra 2017 fremstillet på vertikale, temperaturstyrede ståltanke med 20-25 dages maceration, og de bliver lagret ca. 24 måneder på 30% nye lettoastede barriques, mens 30% af vinen lagres på andenårs fade og resten lagres på barriques, der har været anvendt to gange tidligere. Barolo Rocche dell’Annunziata frigives fra årgang 2016 som Riserva, med ekstra flaskelagring, men ikke yderligere fadlagring, og den frigives nu forskudt. Barolo Paiagallo, som Alessandro lavede første gang i 2016, er fra dette år en del af porteføljen og den laves med ca. 25 dages maceration og lagres på botti.

Endelig bliver en ny Barolo del Comune di Serralunga d’Alba, der fortrinsvis laves med dru-er fra MGA Manocino, men også med druer fra MGA Lirano, ligeledes fremstillet med lang maceration og botti-lagring: Denne vin er fremstillet første gang i 2019. Alle vine laves med spontangæring af mosten med den naturligt forekommende, vilde gær fra drueskindene, for at sikre det territoriale særpræg i hver enkelt vin. Mauro har altid været meget omhyggelig med brugen af svovl, og det fortsætter familien med: Typisk ligger niveauet for den frie svovl i vinene på ca. 25-30 mg/liter, og den totale mængde svovl på ca. 40-60 mg/liter, hvilket er ca. halvdelen af det officielt tilladte. Aktuelt ejer vinbruget 22 ha vinmarker, og der produceres ca. 120.000 flasker årligt, fordelt på 11 vine. Familien gør meget ud af at fremhæve, at de anser den gamle distinktion mellem traditionel og moderne Barolo for forældet, fordi der nu findes en lang række mellemformer, og produktionsfilosofisk har de selv bevæget sig væk fra udgangspunktet. Veglio-familien søger nu at skabe vine i en frugtbetonet, men mere elegant stil, der stadig udtrykker de dyrkningssteder, hvor druerne kommer fra. De mest klassiske Baroli er de to botti-lagrede fra Paiagallo og Serralunga d’Alba, mens de øvrige fremstår i en nutidig stil, hvor fadet er nænsomt doseret og diskret understøttende.

 

Vine fra huset

Barbera d’Alba DOC Hent vinbeskrivelseHent foto
Barbera d’Alba Cascina Nuova DOC Hent vinbeskrivelseHent foto
Langhe Nebbiolo Angelo DOC Hent vinbeskrivelseHent foto
Barolo DOCG Hent vinbeskrivelseHent foto
Barolo Arborina DOCG Hent vinbeskrivelseHent foto
Barolo Castelletto DOCG Hent vinbeskrivelseHent foto
Barolo Paiagallo DOCG Hent vinbeskrivelseHent foto
Barolo Rocche dell’ Annunziata DOCG Hent vinbeskrivelseHent foto

>> Besøg Mauro Veglios hjemmeside