Matteo Correggia

 

 

 

 

I kraft af sin beliggenhed i Canale, udenfor de kendte områder i Piemonte, lykkedes det Matteo Correggia at producere nogle fabelagtige vine baseret på Barbera og Nebbiolo. De specielle jordbundsforhold i Roero, vest for floden Tanaro, med en ret sandet jord – giver særdeles bløde og tilgængelige Nebbioloer. Huset fremstår i dag blandt de absolut bedste i området.

Da den unge Matteo Correggia i 1985 overtog jorden og vinmarkerne, der i fem generationer havde tilhørt familien, varslede det samtidig et stilskifte. Den anonyme tilværelse som drueleverandør endte, da man i 1987 tappede den første vin under eget navn. Kraftigt inspireret og hjulpet af Elio Altare er der siden hen blevet indført moderne dyrkningsmetoder og teknologi, og fra de 20 hektar vinmarker familien i dag råder over, bliver der årligt produceret ca. 130.000 flasker saftig og vellavet vin.

Correggias enkeltmarks Barbera kaldet Marun har flere gange modtaget tre glas (højeste udmærkelse) af vinguiden Gambero Rosso, og det er en vin i absolut særklasse. Udbyttet ligger ca. på 1 kg druer pr. plante. Nebbiolo d’Alba Val dei Preti var den første top-Nebbiolo fra huset, og senere er en anden Nebbiolovin, Roero Riserva Ròche d’Ampsèj, kommet til. Tilnavnet ”Nebbiolo d’Alba” på Val dei Preti er en indikation af, at det var svært at sælge vin under Roero-navnet i 1987. Derfor valgte Matteo Correggia oprindeligt at sælge sin Nebbiolo, som ellers kommer fra Roero, som ”Nebbiolo d’Alba Val dei Preti”. Men da Matteo i 1996 skulle til at lave en ny top-Nebbiolo fra Roero var det blevet tid til at profilere Roero-navnet. Det må siges at være lykkedes med hans Roero Riserva Ròche d’Ampsèj. I dag går Val dei Preti som en en Roero. Høstudbyttet på både Ròche d’Ampsèj og Val dei Preti ligger meget lavt på ca. 0,8 kg pr. plante.

Udover disse vine er produktionen koncentreret om de for området klassiske vine, Barbera d’Alba, Roero baseret på Nebbiolo og Roero Arneis. Den sidste er en af de sjældne italienske hvidvine lavet på en lokal druetype: Arneis. For alle Correggias vine gælder det, at der er et særdeles fornuftigt forhold mellem pris og kvalitet.

Efter Matteos alt for tidlige bortgang i 2001, er det hans enke Ornella, der har taget over. Det har hun gjort på en yderst overbevisende måde, godt hjulpet af husets egen ønolog – den sympatiske og dygtige Luca Rastagno.

Vine fra huset

Roero Arneis DOC EU_Organic_Logo_Colour_rgb Hent vinbeskrivelseHent foto
Barbera d’Alba DOC Hent vinbeskrivelseHent foto
Barbera d’Alba Marun DOC Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Roero DOCG Hent vinbeskrivelseHent foto
Roero DOCG La Val dei Preti DOCG Hent vinbeskrivelseHent foto
Roero Ròche d’Ampsèj DOCG Hent vinbeskrivelseHent foto
Anthos Passito VDT Hent vinbeskrivelseHent foto

>> Besøg Matteo Correggias hjemmeside