Vie di Romans

Vie di Romans

Gianfranco Gallo overtog ansvaret fra sin far, og har i gennem årene, ved omplantninger, jordbearbejdninger og en gennemgribende modernisering af kælderen, formået at fremstille vine af høj international klasse og Vie di Romans fremstår nu, ikke blot historisk, som et forebillede for andre producenter i regionen.

Vinhuset Vie di Romans er beliggende ved byen Mariano del Friuli, Isonzo i det nordøstlige hjørne af Italien, der grænser op til Slovenien. Jordbunden i dette område er alluvial, altså rig på småsten og forskelligartede aflejringer. Familien har arbejdet med jorden og vinen i mere end et århundrede, og ejendommen er siden 1978 blevet drevet af Gianfranco Gallo. Samme år blev også den første vin flasket og markedsført med egen etiket og den egentlige kvalitetsproduktion igangsat.

Vie di Romans råder i dag over ca. 50 hektar vinmarker og producerer ca. 300.000 flasker årligt, fordelt mere end på 10 forskellige vine. Der er hos Vie di Romans en stor forståelse for områdets særlige klima og for de enkelte markers særlige territorio, og følgelig bliver samtlige vine aftappet som enkeltmarksvine. Fælles for alle vine er stor stofrigdom og en distinkt karakter, som blandt andet fremhæves ved at grønthøste både i maj og i juli måned i samme sæson. Hver plante bærer slutteligt lidt under et kilo druer afhængigt af varietalen.

Særligt kendte og anderkendte er vinene på Chardonnay, Sauvignon Blanc og Pinot Grigio. Af Chardonnay og Sauvignon fremstilles der både en ståltanks- og en fadlaret version. Disse vine har et overraskende lagringspotentiale og vinder afgørende ved 1-2 års yderligere lagring. Følgelig har Gianfranco valgt, at lagre sine vine et år mere end loven foreskriver. Vinene topper først efter 4-6 års lagring, men kan ligge længere.

Som et kuriosum kan det afslutningsvis nævnes, at Gianfranco Gallo på grund af navneligheden med et vist Californisk vinfirma, meget mod sin vilje, var nødt til at ændre på ejendommens navn, fra netop Gallo til det nuværende Vie di Romans. Sidstnævnte har baggrund i,  at markerne ligger nær en gammel romersk hærvej.

Vine fra huset

Chardonnay Ciampagnis Vieris DOC Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Chardonnay Vie di Romans DOC Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Sauvignon Pière DOC Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Sauvignon Vieris DOC Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Pinot Grigio Dessimis DOC Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Flor di Uis IGT Hent vinbeskrivelse – Hent foto

>> Besøg Vie die Romans hjemmeside