Vie di Romans

Vinhuset Vie di Romans er beliggende ved byen Mariano del Friuli, Isonzo, i det nordøstlige hjørne af Italien, der grænser op til Slovenien. Familien har arbejdet med jorden og vinen i mere end et århundrede og ejendommen er siden 1978 blsrcevet drevet med Gianfranco Gallo i spidsen. I 1978 blev også den første vin flasket og markedsført med egen etiket og en egentlig kvalitetsproduktion dermed igangsat.

Gianfranco Gallo overtog ansvaret fra sin far, og har i gennem årene, ved omplantninger, jordbearbejdning og en
gennemgribende modernisering af kælderen, formået at fremstille vine af høj international klasse og Vie de Romans fremstår, ikke blot historisk, som et forbillede for andre producenter i regionen.

Vie di Romans råder i dag over 49 hektar vinmarker og producerer ca. 245.000 flasker årligt, fordelt på 13 forskellige vine. Der er hos Vie de Romans en stor forståelse for områdets særlige klima, såvel som også for de enkelte markers særlige territorio og flere vine flaskes følgelig som enkeltmarksvine. Fælles for alle vine er en stor stofrigdom og en distinkt karakter, som blandt andet fremhæves ved at grønthøste både i maj og i juli måned i samme sæson, og ideelt bærer hver plante slutteligt i omegnen ned til under 1 kg druer, alt afhængig af varietalen.

Særlig kendte og anerkendte er de monovarietale enkeltmarks-vine på Chardonnay, Sauvignon Bianco og Pinot Grigio. Der fremstilles endvidere to versioner af både Chardonnay og Sauvignon, således en friskere og mere mineralsk ståltank-lagret og en fyldigere barrique-lagret udgave. Disse vine har et overraskende lagringspotentiale og vinder afgørende ved 1-2 års yderligere lagring fra frigivelsestidspunktet. Gianfranco Gallo har følgelig selv taget konsekvensen af dette og lagrer nu vinene et år længere end loven foreskriver. Selv angiver han, at de store hvide vine topper efter 4-6 års lagring, men at de holder 10-13 år.

Kan man lide Sauvignonbaserede vine er disse et must, og man skal lede længe, ikke bare i Italien, for at finde noget der bare matcher dem. Retfærdigvis må det imidlertid fremhæves, at disse vine dog efterhånden har fået kraftig intern konkurrence i takt med sortimentets udvidelse.

Som et kuriosum kan det afslutningsvis nævnes at Gianfranco Gallo, på grund af navneligheden med et vist Californisk vinfirma, meget mod sin vilje, var nødt til at ændre på ejendommens navn, fra netop Gallo til det nuværende Vie di Romans, som vidner om, at markerne ligger nær en gammel romersk hærvej.

Vine fra huset

Chardonnay Ciampagnis Vieris DOC Hent vinbeskrivelseHent foto
Chardonnay Vie di Romans DOC Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Sauvignon Pière DOC Hent vinbeskrivelseHent foto
Sauvignon Vieris DOC Hent vinbeskrivelseHent foto
Pinot Grigio Dessimis DOC Hent vinbeskrivelseHent foto
Flor di Uis IGT Hent vinbeskrivelseHent foto

>>Besøg Vie die Romans hjemmeside