Val delle Corti
Val delle Corti
Vi har gennem længere tid søgt at udbygge vores profil på god Chianti, men synes ikke, at vi har kunnet finde det rigtige match. En varm anbefaling fra Luca Martini di Cigala (ejeren af San Giusto a Rentennano) har dog imponeret os i en sådan grad, at vi uden tøven har kastet os ud i dette samarbejde med Val delle Corti.
Denne lille familiedrevne ejendom blev grundlagt i 1974, da Giorgio Bianchi og hustruen Eli flyttede fra Milano til Radda in Chianti, som er den mindste af de oprindelige 3 kommuner, der i 1911 fik mulighed for at tilføje in Chianti til kommunenavnet. Aktuelt er der 9 kommuner indenfor Chianti Classico-zonen, og mens Radda, Castellina og Gaiole var de tre første og udgør zonens historisk anerkendte kerne, så kom Greve in Chianti til i 1972, og disse 4 kommuner ligger indenfor zonen, mens 5 andre kommuner er delvist inkluderet med areal. Radda ligger således centralt og østligt placeret i Classico-området og er kendt for at give nogle af Chiantis mest slanke og raffinerede vine, men de har en underliggende kraft, som er let at undervurdere, mens de er unge. Der er en lang tradition for vinproduktion på stedet, og den menes at gå tilbage til Etruskerne, der etablerede sig her for omkring 2700 år siden og begyndte at dyrke vitis vinifera.
Giorgio og Eli genopbyggede den erhvervede, forladte vingård, der ligger i frazione Le Croce, omkring 1,5 km sydsydvest for selve byen Radda, og de tilplantede markerne og opførte den lille cantina. Da Giorgio døde alt for tidligt i 1999 , overtog sønnen Roberto Bianchi og hans tyske hustru Lis vinbruget, og førte det frem til den nuværende høje standard, som er anerkendt i førende vinguides. Familien har dog også omkring 600 oliventræer og laver en Olio Extra Vergine di Oliva. Ejendommen blev økologisk certificeret i 2014 og drives delvist biodynamisk. Familien ejer 5 ha vinmarker og leaser yderligere 2 ha, og de ligger forholdsvist højt, ca. 420-490 moh, som det er karakteristisk for Radda, og de er østnordøst-vendte og udgør derfor kølige dyrkningssteder, med morgensol og eftermiddagsskygge, og de er derfor ikke negativt berørte af klimaforandringerne og de stigende temperaturer. Faktisk angiver familien, at eksponeringerne var problematiske i 1990’erne, men at de er blevet mere og mere favoriserede med tiden. Planterne står i mergel, dvs i kalkholdig lerjord, og den er på den ene side relativt kompakt, og dvs. at ler-indholdet er højt, men den indeholder også en del stenmateriale, som er med til at øge dræningen, og endelig siges den at have et højt indhold af mineraler.
Roberto Bianchi dyrker overvejende Sangiovese fra gamle, ædle kloner, men er også meget begejstret for en lille sektion med gamle Canaiolo-planter. Canaiolo Nero var tidligere meget udbredt i Toscana, men mange planter er nu forsvundet, og denne varietal anvendes nu som en blandings- eller støttesort, der kan mildne Sangioveses udtryk og tanniner, og som sådan er den meget værdsat af nogle kommentatorer. Planternes alder varierer fra 5-50 år, og de giver familien 6 vine, hvoraf vi har udvalgt 3. Den ståltankfremstillede og charmerende røde Lo Straniero indeholder foruden Sangiovese også omkring 30-40% Merlot, alt afhængig af årgangen, men familiens Chianti Classico laves af 95% Sangiovese og 5% Canaiolo, og de ældste Sangiovese-planter yder druerne til Chianti Classico Riserva, som også indeholder ca. 5% af den værdsatte Canaiolo. De to Chiantier er exceptionelle og laves med lange macerationer og uden nyt træ, og de er emblematiske udtryk for Radda in Chianti, lyse, finessefulde og saftige og dog med en underliggende kraft, og de er smukt formede af genius loci, som romerne kaldte det, af stedets ånd, og Roberto Bianchis usædvanlige talent.
Vine fra huset
Lo Straniero IGT Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Chianti Classico DOCG Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Chianti Classico Riserva DOCG Hent vinbeskrivelse – Hent foto