Tercic

Tercic

Denne lille familieejendom i San Floriano del Collio blev grundlagt omkring 1900, men Tercic-familien har en lang historie i Collio i Friuli-Venezia-Giulia, der ligger i den nordøstlige del af Italien, med grænse til Slovenien. San Floriano del Collio hører til i provinsen Gorizia og til den italienske del af Gorizia-bakkerne, der på den slovenske side kendes som Goriška Brda, og som på den italienske side kendes som Collio Goriziano eller blot Collio.

Vinene fra Collio formes især af jorden og de unikke klimaforhold, og især de hvide, monovarietale vine fra området er meget ansete. Jordtypen i Collio kaldes Ponca, der er en lagdelt, mineral-, sand- og skiferholdig mergel, dvs. i realiteten en række varianter af kalkholdig lerjord. Det milde klima er især præget af bjergene og nærheden til det relativt varme Adriaterhav. Det bjergrige landskab giver helt særlige termiske forhold og skaber en såkaldt katabatisk vind kaldet Bora, der opstår, når tyngdekraften trækker kold luft med en høj densitet ned fra højderne. Den marine indflydelse fra det varme Adriaterhav er med til at intensivere Boraen, når de kolde og varme vejrsystemer kolliderer i området. De særlige vindforhold er med til at holde vinplanterne tørre og reducerer risikoen for skimmel, og mindsker dermed også behovet for behandlinger med kobber-sulfat og svovldioxid. Samtidig er landskaberne i Collio karakteriseret ved en naturlig biodiversitet, der omfatter både flora og fauna, og det medvirker til at holde vinplanterne sunde.

Det var den nuværende ejer Matijaž Terčič, der begyndte at lave de første vine i 1993/1994, men det var hans farfar Alojz, der omkring 1900 fokuserede driften på vin, og hans søn Zdenko udviklede vinbruget yderligere. Matijaz, som det staves på italiensk, er gift med Mirjam og deres datter Ana Tercic er også aktiv i både marker og kælder, men det er stadig Matijaz, der har det overordnede ansvar. Der laves ca. 30.000 flasker vin årligt fra egne 9,5 ha vinmarker og markerne dyrkes økologisk, men uden certifikation, og vi hjemtager en serie af monovarietale hvide vine, lavet på nogle af områdets klassiske druer: Chardonnay, Friulano, Pinot Grigio og Ribolla Gialla. Ikke alle druer dyrkes i Collio, idet 2 af de 6 er fra Isonzo.

Druerne til den fadlagrede Planta IGT Chardonnay (ca. 2600 flasker årligt) kommer netop fra nabodistriktet Isonzo, og den lagres på 20% nye franske barriques. Det er en elegant Chardonnay med en diskret fadunderstøttelse, der dog fremtræder i en lidt rigere stil end familiens ståltankfremstillede Chardonnay fra Collio, der glimrer med sin nuancerigdom og friskhed. Den forbilledlige, ståltankfremstillede Friulano DOC laves ligeledes med druer fra Isonzo, og der produceres i omegnen af 4000 flasker årligt. DAR Pinot Grigio fra Collio lagres på 1/3 nye franske barriques, og fadene og ca. 20 timers maceration giver hvert år ca. 2000 flasker af en lidt federe hvidvin end den præcise, transparente og ståltankfremstillede Pinot Grigio (3300 flasker årligt), der ligeledes kommer fra Collio. Ribolla Gialla er en friulansk specialitet og den grønne drue er første gang beskrevet i 1289, og Boccaccio omtalte i 1400-tallet indtagelsen af vinene på Ribolla Gialla som frådserigula, der af den hellige Thomas Aquinas (1225-1274), var blevet bestemt som en af de 7 dødssynderpeccata mortali. Man kan imidlertid efter vores mening indtage Tercic-familiens eksemplariske, læskende og glædesgivende Ribolla Gialla med sindsro, når det blot sker med omtanke og behørig moderation.

Vinene fra Tercic fortolkes i en elegant, men intens, mineralsk stil, der står i en fascinerende kontrast til de stilistisk mere overdådige vine fra Vie de Romans.

Vine fra huset

Ribolla Gialla Collio DOC Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Friulano Isonzo DOC Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Pinot Grigio Collio DOC Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Pinot Grigio Collio DAR DOC Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Chardonnay Collio DOC Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Chardonnay Isonzo Planta IGT Hent vinbeskrivelse – Hent foto

>> Besøg Tercic’s hjemmeside