Bibbiano

Bibbiano

Bibbiano ligger i Castellina in Chianti. Castellina var, med Gaiole, Radda og Greve, blandt de fire oprindelige kommuner i Chianti Classico, der nu omfatter i alt ni kommuner. Bibbiano ligger i et område, hvor der med sikkerhed er dyrket vin og oliven siden 1100-tallet. Ejendommen er grundlagt i 1865 af familien Marzi Marrocchesi. Familien ejer i alt 220 ha jord, hvoraf størstedelen er beplantet med skov og oliventræer. De nuværende ejere, Tommaso og Federico Marzi Marrocchesi, har heraf i alt ca. 30 ha til rådighed for vinproduktion. De får hjælp af ønologen Stefano Porcinai. Orienteringen for vinproduktionen søger at forene det traditionelle med det moderne. De to hovedmarker er Capannino og Montornello, der ligger små tyve kilometer nord, nordvest for Siena. I forhold til andre Chianti-producenter hører Bibbiano blandt de absolut mindre. Alle vine er fra årgang 2018 certificerede økologiske.

Vi tog Bibbiano ind i sortimentet af flere grunde. Vinhuset laver rige og imødekomne Chianti Classico’er, og priserne er i forhold til kvaliteten stadig meget konkurrencedygtige. Hos Bibbiano koncentrerer man sig om at lave god og ægte Chianti Classico. I alle Bibbianos vine benytter man sig af de traditionelle druer. Her bruges ingen Merlot eller Cabernet Sauvignon til at gøre vinene mere internationale. I stedet arbejder Bibbiano ligesom andre gode Chianti-producenter med at forbedre Chianti. Den traditionelle Chianti indeholdt f.eks. en lille andel hvide druer, hvilket de fleste i dag er enige om forringer vinen. Senere tillod man en andel franske druer i Chianti. Vinene blev mere internationale og man spurgte sig selv, hvorfor man skulle drikke Chianti, hvis det smager som så meget andet vin. Den sidste udvikling går hen imod at benytte de lokale blå sorter, men selvfølgelig udnytte den viden man har i dag til at lave rene Chianti Classico’er uden hvide druer og uden det lidt rustikke præg. Man går til markarbejdet med en stor seriøsitet, hvilket ses i form af grønthøstning og den manuelle udvælgelse af druerne.

Det har resulteret i fire flotte Chianti-vine, varietaltro og med hver deres udtryk. Selv basis Chianti viser koncentration, typicitet og har en flot ren smag. Derudover laver Bibbiano også en Chianti Riserva med mere stofrigdom og længere lagring. Som topvine fremstiller Bibbiano to forskellige Chianti Classico Gran Selezione – den nyeste overbygning på Chianti Classico Riserva. Disse er begge enkeltmarksvine med navnene Montornello og Capannino. Til Montornello benyttes primært Sangiovese Piccolo, mens der i Capannino benyttes Sangiovese Grosso med den dertil hørende forskel i de to vine. I forhold til Riserva kræver Gran Selezione bl.a. 6 måneders længere lagring, dog uden krav om denne er på fad eller flaske. Endvidere skal producenten allerede ved høsten identificere hvilke druer, der skal indgå i årets Gran Selezione og øremærke disse til den videre produktion.

Vine fra huset

Chianti Classico DOCG EU_Organic_Logo_Colour_rgb Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Chianti Classico Riserva DOCG EU_Organic_Logo_Colour_rgb Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Chianti Classico Gran Selezione Vigne di Montornello DOCG EU_Organic_Logo_Colour_rgb  Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Chianti Classico Gran Selezione Vigna del Capannino DOCG EU_Organic_Logo_Colour_rgb Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Vin Santo San Lorenzo Hent vinbeskrivelse – Hent foto

>> Besøg Bibbianos hjemmeside