Santadi
Santadi
Kooperativet Cantina di Santadi der blev stiftet i 1960, har i dag over 300 medlemmer. De ca. 500 hektar vinmarker der er grundlaget for Santadis produktion, er spredt ud på 9 forskellige kommuner i det sydvestlige hjørne af Sardinien: Giba, Masainas, Nuxis, Perdaxius, Piscinas, Santadi, Sant’Anna Arresi, Tratalias og Villaperuccio. Den sydvestlige del af Sardinien tilbyder derudover nogle af de smukkeste kyststrækninger og et meget varieret og smukt landskab. På strækningen fra hovedbyen Cagliari til byen Santadi finder man de røde bjerge, der har givet navn til vinen Rocca Rubia.
Årtiers erfaring med Santadi leverer et vidnesbyrd om et uhyre konstant og højt kvalitetsniveau. Modsat mange andre kooperativer satser Santadi udelukkende på kvalitetsvin, og har derfor vedtaget et maksimalt udbytte på ca. 40 hl. per hektar. Ydermere har de valgt kun at bruge lokale sardiske druer, hovedsageligt Carignano, Cannonau og Monica til de røde vine og Vermentino, Nuragus og Nasco til de hvide. Det er med denne strategi lykkedes Santadis ønolog Davide Pera i samarbejde Giacomo Tachis, manden bag bl.a. Sassicaia og Tignanello, at fremstille fyldige og velstrukturerede vine af stor klasse som Rocca Rubia og Terre Brune. Sidstnævnte har i øvrigt formidlet en lejeaftale mellem Santadi og Incisa della Rocchetta. Det er således Santadi der lægger marker til vinene fra Agricola Punica.
Santadis topvin Terre Brune har ved flere lejligheder modtaget tre glas, der er den højeste udmærkelse, af vinguiden Gambero Rosso, og der er noget helt specielt ved den vin. Vinmarken, hvorfra vinen stammer, ligner mere en sandkasse med små lave buske end en klassisk vinmark. Vinplanterne, der er mere end hundrede år gamle, er nemlig ikke podet om på amerikanske stokke, som man ellers gør, og grunden skal netop findes i jordforholdene. Det høje indhold af sand gør at vinlusen ikke kan overleve og dermed er det ikke nødvendigt med en ompodning. Vinstokkene står derfor frit som små træer – det man kalder “alberello”.
Fælles for Santadis vine er, at der er et usædvanligt godt forhold mellem pris og kvalitet. Lige fra de hvide Villa Solais og Pedraia til porteføljen af Santadis forskellige røde finder man dette gennemgående træk. Som grundstene på den røde front har vi gennem alle årene haft stor succes med de Carignano-baserede vine Grotta Rossa og Rocca Rubia. Senest har vi har vi introduceret Noras og Antigua. Noras er baseret på Cannonau (Grenache). En elegant og fyldig vin med noter af saftige mørke bær toppet med krydderi. Antigua er fremstillet på Monica (85%) og Carignano. Utrolig saftig med en lidt lysere gennemgående note end hvad der gælder for de øvrige vine.
Latinia (sent høstet Nasco) er husets søde vin som går fortræffeligt til dessert, men er også en udsøgt ledsager til den lokale fåremælksost Pecorino Sardo.
Vine fra huset
Vermentino di Sardegna Villa Solais DOC Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Nuragus di Cagliari Pedraia DOC Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Monica di Sardegna Antigua DOC Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Carignano del Sulcis Grotta Rossa DOC Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Cannonau di Sardegna Noras DOC Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Carignano del Sulcis Riserva Rocca Rubia DOC Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Carignano del Sulcis Superiore Terre Brune DOC Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Latinia VDT Hent vinbeskrivelse – Hent foto