Ronco Calino
Ronco Calino
Første gang man besøger Ronco Calino, er det ikke helt nemt at finde. Dels kan de fleste GPS’er ikke finde den nøjagtige lokalitet, og dels har huset til huse i en nyere bygning, der ikke umiddelbart afslører hvad der gemmer sig under jorden. Beliggende nede af vejen fra Erbusco, i den lille lokalitet Calino, ligger Ronco Calinos smukke marker i kommunen Cazzago San Martino. Her besidder man 10 Ha marker i ét plot, der danner et smukt amphiteater, der kigger ned mod søen Iseo.
Ironisk nok ville kommunen Cazzago ikke give dem byggetilladelse til vinkælderen, hvorfor man valgte at bygge vinkælderen i umiddelbar forlængelse af vinmarkerne, blot i kommunen Adro og lokaliteten Torbiato. Oprindeligt ønskede ejerne, Paolo og Lara Radici, blot at finde et dejligt hus på landet, og på toppen af det smukke amphiteater, fandt de en skøn villa der havde tilhørt en verdenskendt 1800-tals pianist ved navn Arturo Benedetti Michelangeli. Først senere fandt de ud af, at med i købet havde man forneden af villaen fået 10 Ha førsteklasses (enkeltmarksniveau) marker af morænejord. Flere faktorer talte for at dyrke vin på området. En mager og varieret jord og nord-vestvendte marker, der giver en forsinket modenhed af druerne, og som tillader at høste på et mere køligt tidspunkt af året.
Man er nu under omlægning til økologisk dyrkede druer. Første årgang var 2016, og husets øvrige vin er blevet/bliver certificeret løbende som vinene fra og med denne årgang bliver frigivet. Udbyttet pr hektar bliver holdt nede, på trods af en gængs opfattelse, at udbytte ikke betyder så meget for mousserende vin. Resultatet bliver en fin balance mellem syre og sukker i vinen, der fremhæver duft og smag. Druerne høstes ved håndkraft på forskellige datoer afhængig af parcellernes modenhed, og druerne bringes på køl inden de presses. Man mikrovinificerer og opbevarer separat ned til helt små parceller på 500 eller 1000 kg druer. Efter seks måneder tages der stilling til hvilke parceller skal indgå i hvilke cuveér. Man intervenerer mindst muligt på de forskellige parceller, således at man opnår så naturlige produkter som muligt, garanterer et langt liv og en rig og vedholdende bouquet. Ingen af husets mousserende vine undergår malolaktisk gæring og der arbejdes med lav dosage.
Ronco Calino producerer mellem 60.000–70.000 flasker om året, udelukkende fra egne marker. Samtlige vine fra huset er faktisk vintage produkter, om end ikke alle sælges således. Et andet element der fremhæver husets stil og store elegance, er det relativt høje indhold af pinot noir druer som næsten alle huset mousserende vine besidder.
Huset har i dag et meget dygtigt og kompetent team af folk der styrer mark- og kælderarbejdet. Et team, der vist ikke helt står mål med den relativt beskedne produktion. Faktisk vidner mange af de valg huset har foretaget, om at det her ikke handler om at gevinstmaksimere, men om at opnå den bedst mulige kvalitet. Ønolog på stedet er Leonardo Valenti og den utrættelige kældermester hedder Alessandro Locatelli. Samtlige mousserende vine fra Ronco Calino besidder et elegant og slankt udtryk, blandt andet grundet den lave dosage. Den veloplagte syre balancerer frugten på fornem vis, og giver et hint om et langt liv. Efter vores vurdering efterlader Ronco Calinos bobler et meget vinøst udtryk.
Vine fra huset
Franciacorta Brut DOCG Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Franciacorta Brut Satèn DOCG Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Franciacorta Brut Millisimato DOCG Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Franciacorta Brut Nature Millesimato DOCG Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Franciacorta Brut Rosé Radijan DOCG Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Franciacorta Extra Brut Ris. Centoventi Millesimato Magnum DOCG Hent vinbeskrivelse – Hent foto