Piaggia

Piaggia

Piaggia er grundlagt af Mauro Vanucci i midten af 1970’erne og ejendommen ligger i Poggio a Caiano, tæt ved byen Carmignano, blot små 15 km vest for Firenze i Toscana. Carmignano er også navnet på en af Toscanas mere ukendte vinregioner og, ikke mindst, bedste røde vine, der erhvervede DOC status i 1975 og DOCG status i 1990. Carmignano har længe været anerkendt som et favoriseret dyrkningsområde, hvis vinhistorie kan føres helt tilbage til etruskerne. Allerede i 1300-1700 tallet var vinene herfra eftertragtede og nød anseelse af storhertugerne af Medici, den vel nok mest indflydelsesrige familie i renæssancens Firenze.

Medici’erne har nok været med til at starte traditionen med at dyrke Cabernet Sauvignon i området og blande disse druer med den lokale Sangiovese. Det siges, at Catherine de Me- dici skulle have bragt druen til området i det 16. århundrede. Andre kilder fremhæver, at denne praksis udbredte sig meget allerede i 1800-tallet og altså længe før fremkomsten af de såkaldte Supertoscanere i den senere del af det 20. århundrede. Under alle omstændigheder – og mere sikkert – er det, at en historisk vigtig Carmignano-producent i begyndelsen af 1970’erne plantede Cabernet Sauvignon-stiklinger fra Chateau Lafite på dele af sine jorder, og stiklinger herfra har siden fundet vej til mange andre producenters marker og vine.

Mauro Vanucci fremstillede sin første Carmignano Riserva i året 1991 og har siden drevet det nu 25 ha store vinbrug, med 15 ha udlagt til vindyrkning, frem i den absolutte elite i det lille dyrkningsområde. Datteren Silvia Vannucci er ansigtet udadtil, og er den person, der har den daglige kontakt til importører mv. Med sin farverige person og sit charmerende væsen repræsenterer hun på bedste vis dette fremragende hus.

Et særligt kendetegn for Piaggia er, at vinene bliver høstet sent for at opnå så høj en modningsgrad som muligt. En vertikalsmagning hos Piaggia af årgangene 1994 – 2000 viste et konstant højt niveau, og at deres velstrukturerede og koncentrerede vine også holder over en årrække. Farven på vinene er blandt de mørkeste vi til dato har set og er rubinrøde med purpurrøde skygger. Bouqueten er varm og sødmefuld med masser af moden bærfrugt samt toner af vanille og kaffe. Smagen er på en gang fyldig, fedmefuld og alligevel velstruktureret.

Vi fører alle deres røde vine fra entry-level Pietranera til topvinene Poggio de’ Colli (Cabernet Franc) og deres Carmignano Riserva Uva dei Colombi, som høstes fra et helt særligt godt plot.

Vine fra huset

Pietranera IGT Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Carmignano Il Sasso DOCG Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Carmignano Riserva DOCG Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Carmignano Riserva DOCG Uva dei Colombi Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Cabernet Franc Poggio de’ Colli IGT Hent vinbeskrivelse – Hent foto

>> Besøg Piaggias hjemmeside