Morgante

 

 

 

 

I provinsen Agrigento nærmere betegnet byen Grotte på Sicilien har familien Morgante dyrket og handlet vin igennem fem generationer. Det var dog først i 1994 at Antonio og hans to sønner Carmelo og Giovanni valgte at markedsføre deres vine under eget navn. Ejendommen har 200 hektar, hvoraf 30 bruges til vinproduktion og resten til korn- og mandelproduktion. Vinproduktionen er på ca. 300 flasker årligt. At kapaciteten langt overgår den egentlige produktion, kan måske være et vidnesbyrd om en ikke så fjern fortid, hvor familien Morgante solgte ”kraft-tilskud” til nordlige producenter på begge sider af alperne. Fra 1997 har ønologen Riccardo Cotarello været tilknyttet, hvilket selvsagt har løftet kvaliteten yderligere.

Alle Morgantes vine er fremstillet på den lokale blå drue Nero d’Avola, også hvidvin og rosé. Druen besidder mange stilelementer, som man også finder i Grenache og Syrah fra f.eks. Rhône; nemlig animalitet og ”kødfuldhed” for de røde vines vedkommende.

Vi fører alle vine fra Morgante. Hektarudbyttet er 54 hektoliter for vinen Nero d’Avola og 35 hektoliter for topvinen Don Antonio. Begge vine er allerede i dag fremragende eksponenter for, hvor langt man kan nå med Nero d’Avola, men det korte tidsperspektiv taget i betragtning, er toppen formentlig ikke nået endnu. Vi selv har altid været betaget af den meget præcise druetypicitet, som Morgante altid formår at få med i sine vine. Topvinen Don Antonio stammer fra Morgantes ældste vinmarker og udtrykker masser af dybde og kompleksistet.

De senste år har Morgante som kuriositet også frigivet en hvidvin, Bianco di Morgante, baseret på Nero d’Avola – en vin som altså får så kort skindkontakt, at farven ikke når at trænge ud af skallen. Bortset fra det bliver vinen fremstillet helt efter forskrifterne for en klassisk hvidvin. Stilen er frisk, med masser af citrus, æblenoter samt en flot syre. Fremstillet på ren stål. Perfekt til mange fiskeretter eller lyst kød.

Senest er også en Rosé (Rosé di Morgante) kommet til porteføljen – denne som sagt også baseret på druen Nero d’Avola. Sprød og bærret med dejlig syre. Lys, sart rosa farve. Et fint supplement til husets øvrige vine.

Vine fra huset

Bianco di Morgante IGT Hent vinbeskrivelseHent foto
Rosé di Morgante IGT Vinbeskrivelse på vej – Hent foto
Nero d’Avola IGT Hent vinbeskrivelseHent foto
Nero d’Avola Don Antonio IGT Hent vinbeskrivelseHent foto

>> Besøg Morgantes hjemmeside