Morgante

I provinsen Agrigento nærmere betegnet byen Grotte på Sicilien har familien Morgante dyrket og handlet vin igennem fem generationer. Det var dog først i 1994 at Antonio og hans to sønner Carmelo og Giovanni valgte at vinificere deres druer under eget navn. Ejendommen har 200 hektar, hvoraf 30 bruges til vinproduktion og
resten til korn og mandelproduktion. Vinproduktionen er i dag relativt beskeden, men Morgante mener at der potentielt kan produceres 200.000 flasker vin. At kapaciteten langt overgår den egentlige produktion, kan måske være et vidnesbyrd om en ikke så fjern fortid, hvor familien Morgante solgte “krafttilskud” til nordlige producenter på begge sider af alperne.

Morgante producerer fire vine, 2 røde, 1 hvidvin og 1 rosé. Sidstnævnte er den nyeste i porteføljen med første årgang i 2018. Den hvide kom på markedet et par årgange før. Alle vine fremstilles på den lokale drue Nero d’Avola – også rosé og hvid – det er blot den varierende længde af tid, hvor mosten har skindkontakt, der er afgørende for farveudtrækket. Hektarudbyttet er så lavt som 54 hektoliter for basisvinen Nero d’Avola og 35 hektoliter for vinen topvinen Don Antonio. Produktionen af de to vine ligger på henholdsvis ca. 50.000 og 15.000 flasker.

Begge røde vine er allerede i dag fremragende eksponenter for, hvor langt man kan nå med Nero D’Avola, men det korte tidsperspektiv taget i betragtning, er toppen formentlig ikke nået endnu.

Fra 1997 har ønologen Riccardo Cotarello, der af Gambero Rosso er blevet kåret som årets ønolog 2001, været tilknyttet, hvilket selvsagt har løftet kvaliteten yderligere. Dette har resulteret i at vinen Don Antonio har fået 3 glas (højeste udmærkelse) i samtlige årgange fra 1998 til 2003 (recente årgang) i Gambero Rosso. En helt enestående præstation!

Vine fra huset

Bianco di Morgante IGT Hent vinbeskrivelseHent foto
Rosé di Morgante IGT Hent vinbeskrivelse Hent foto
Nero d’Avola IGT Hent vinbeskrivelseHent foto
Nero d’Avola Don Antonio IGT Hent vinbeskrivelseHent foto

>>Besøg Morgantes hjemmeside