Morgante

Morgante

De første vine blev lavet i 1994, men det ses også, at ejendommen officielt blev grundlagt i 1998, og den ligger nær byen Grotte, lidt nord for Agrigento by i provinsen af samme navn, på den sydlige del af Sicilien og omtrent midt på den kyststrækning, der er orienteret mod Afrika. Området her regnes for et af de vigtigste for Nero d’Avola, og Morgantes vinmarker ligger 350-550 moh, og man dyrker udelukkende denne druesort. De højtliggende og velventilerede dyrkningssteder giver store forskelle i dag- og nattemperaturer på typisk 10-15 grader celsius, og det skaber en mere balanceret druemodning og friskhed i den færdige vin. Morgante-familien har dyrket og handlet med vin i fem generationer, men Antonio Morgante besluttede så i 1990’erne, sammen med de to sønner Carmelo og Giovanni, at tiden var kommet til at markedsføre egne vine i eget navn. Der rådes over 200 ha jord, hvoraf 52 ha er udlagt til vindyrkning og resten til fremstilling af oliven, korn og mandler, og man lægger vægt på at landbruget er bæredygtigt. Nero d’Avola kendes også som Calabrese, og den fortolkes hos Morgante moderne og efter nutidige indsigter og med respekt for druens grundlæggende karakter, som man er særdeles dygtig til at udfolde. Nero d’Avola dyrkes stort set kun på Sicilien, og det menes, at den er kommet til øen under den hellenske (græske) kolonisering i antikken, og den har potentiale til at give mørke, frugtige og ædle vine, men Morgante-familien forsøger at vise dens mangesidighed i vinporteføljen. Ambitionsniveauet er højt, og Morgante har i mange år arbejdet sammen med den berømte konsulterende ønolog Riccardo Cottarella, for til stadighed at udvikle og øge kvaliteten af vinene, som allerede er slående, og de har vundet bred anerkendelse i den kritiske presse. Der laves ca. 275.000 flasker årligt, fordelt på 4 vine: En hvid, en rosé og to røde, men alle på Nero d’Avola. Vinene er friske, smidige og teknisk vellavede, men båret af det enestående udtryk, der fremkommer, når en ædel drue parres med det rette territorio, og det hele forløses af en dygtig producent. Bianco di Morgante IGT er en ståltankfremstillet hvidvin, der fremviser egenkarakter, friskhed og nerve i smagen, og den er, med Morgante-familiens egne ord, både gådefuld og uventet, bl.a. fordi den er skabt af sorte druer; Rosé di Morgante er en livlig rosato med en rødbærret frugt og en skøn drikbarhed; Nero d’Avola DOC er en solmættet, men præcis rødvin, med krydderier og en mørk, næsten Rhône-lignende frugt, og dog er den alligevel sin egen, og endelig er der den ambitiøse Nero d’Avola Don Antonio DOC, som er en stor og velstruktureret rødvin med en sydende brombær- og blåbærpræget karakter, der viser druens ypperste formåen.

Vine fra huset

Bianco di Morgante IGT Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Rosé di Morgante IGT  Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Nero d’Avola IGT Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Nero d’Avola Don Antonio IGT Hent vinbeskrivelse – Hent foto

>> Besøg Morgantes hjemmeside