Mocali

 

 

 

 

Familien Ciacci har siden 1956 haft jord i den sydvestlige del af Montalcino-zonen, og Dino Ciacci var en af de 30 medstiftere af Brunello Konsortiet i 1967. Langt hovedparten af de 9 hektar vinmarker har Brunello di Montalcino status, men først fra 1990 har familien Ciacci flasket sin med egne etiketter. Den nuværende ejer Tiziano Ciacci (Dino’s barnebarn) producerer vine med stor elegance og med fokus på den rene Sangiovese-frugt. Mocali er stadig lidt upåagtet men har allerede markeret sig med topplaceringer ved adskillige smagninger. Generelt må man sige at der er rigtig god ”value for money”, når man vælger vine fra familien Ciacci. Ydermere har vi nu igennem flere år kunnet konstatere stor stabilitet, samt en lille drejning mod endnu mere elegante vine.

Af ejendommens 32 ha er halvdelen af disse dækket af den, for området naturlige vegetation, overvejende egeskov. Resten er udlagt til produktion af vin og oliven. Mocali forsyner os med en bred vifte af vine: Rosso Toscano Fossetti er Mocalis basisvin og er den eneste vin, som ikke fadlagres. Fossetti er således også den mest umiddelbare vin, dog stadig med masser af lækker, saftig og moden frugt. Selv på dette niveau udtrykker vinen sit område og har rigtig flot Sangiovese karakter. Næste trin på stigen er Rosso di Montalcino, hvor man forventeligt får lidt mere elegance og kompleksitet. Denne vin er kendetegnet ved fine lyse bærnoter samt en dejlig rankhed. Selv som helt ung vin er stilen tilgængelig i både duft og smag. På Brunello-fronten fører vi alle 3 af Mocalis vine; deres standard, deres enkeltmarksvin kaldet Vigna delle Raunate samt deres Riserva, som kun fremstilles i de allerbedste år. Riserva’en er voldsomt kompleks og bør have tid til at udvikle sig. Den giver ikke meget fra sig som ung. Vigna della Raunate kan typisk nøjes med et par år i kælderen inden den for alvor viser sin fulde styrke. Til gengæld får man så en særdeles kompleks Brunello med fantastiske nuancer og stor dybde. Mocalis basis Brunello er til gengæld normalt meget ekspressiv allerede få måneder efter frigivelse. Med sin meget rene kirsebær-karakter imponerer denne vin da også de fleste, og den er i dag blevet et af de mest foretrukne valg blandt vores kunder. Når man smager vinen forstår man hvorfor man taler om tobak og mynte i forbindelse med Brunello. Mocalis Brunello er yderligere interessant fordi den i mange årgange tilføjer et charmerende strejf af kanel, som man ikke støder på så ofte.

Ud over Montalcino-ejendommen driver familien to andre landbrug. Den ene ejendom hedder Suberlì og ligger i Maremmas bakker mellem Tirrenica og Scansano i en højde af godt 200 meter. 6 hektar er udlagt til vinproduktion. Den anden ejendom kaldet Paniole er certificeret økologisk og ligger også i områet kaldet Maremma. Ejendommen er opdelt i to dele, den ene del beliggende ved Cinigiano – den anden i udkanten af Montiano. Ved Cinigiano (6 ha) dyrkes alene økologisk oliven. Ved Montiano (8 ha) dyrkes både økologisk oliven, økologisk korn til pastaproduktion samt økologiske druer til vinproduktion. For tiden tager vi ikke vin hjem fra Paniole, men fra Suberlì fører vi en særdeles vellavet solmoden Cabernet Sauvignon.

Vine fra huset

Vine fra Montalcino
Rosso Toscano Fossetti IGT Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Rosso di Montalcino DOC Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Brunello di Montalcino DOCG Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Brunello di Montalcino Vigna delle Raunate DOCG Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Brunello di Montalcino Riserva DOCG Hent vinbeskrivelseHent foto

Vine fra Maremma
Maremma Cabernet Sauvignon DOC Hent vinbeskrivelseHent foto

>> Besøg Mocalis hjemmeside