Mocali
Mocali
Familien Ciacci Ejendommen ligger på località Mocali i den sydvestlige del af Montalcino, ca. 5 km sydvest for selve Montalcino by. Mocali ejes af familien Ciacci, der siden 1956 har haft jord her, og Dino Ciacci var i 1967 en af de 25 medstiftere af Consorzio del Vino Brunello di Montalcino, hvis mål stadig er at styrke områdets identitet og promovere vinene, og i 2023 var der 203 vinbrug i sammenslutningen. Konsortiet har stor tilslutning og omfatter næsten alle områdets Brunello-producenter.
Nu er det Dinos barnebarn, Tiziano Ciacci, der sammen med hustruen Alessandra står i spidsen for familievinbruget, der har 43 ha jord i Montalcino, hvoraf de 16 ha er udlagt til dyrkning af vin, mens der er 2 ha med oliventræer. Den årlige vinproduktion er på ca. 150.000 flasker årligt. Mocali begyndte først at flaske vin med egne etiketter i 1990, hvor også den første Brunello di Montalcino så dagens lys. I 2001 købte man vingården Suberlì, beliggende i Maremma (Scansano), hvor familien også ejer en anden ejendom, kaldet Paniole, hvis produktion af vin, korn og oliven er certificeret økologisk. Gennem årene har Mocali arbejdet med at øge kvaliteten og skabe stadig mere elegante vine, der er velomtalte i den kritiske presse. De ligger stadig i den prisrimelige ende af skalaen, hvilket er en sjældenhed for området. Familien arbejder fuldtonet økologisk med vægt på bæredygtighed og respekt for miljøet og det omgivende økosystem, men der er ingen certifikation. Da vinbruget, der ligger ca. 350 moh, bl.a. er omgivet af typisk middelhavsskov-beplantning med fyrre – og pinietræer, men også med jordbærtræer og stenege, så er der en naturlig biodiversitet i området.
Den ståltankfremstillede Fossetti Rosso Toscano, der laves af 80 Sangiovese og 20% Canaiolo er Mocalis udgangsniveau, og den er frugtig og velsmagende med forbavsende meget Sangiovese-karakter. Af de mere klassiske vine fremstilles der en stilfuld Rosso di Montalcino og tilgangen til Brunello di Montalcino er at benytte store slavonske og franske botti di rovere til den almindelige udgave og til Riserva, mens enkeltmarksvinen fra Vigna delle Raunate gæres på store tini af fransk eg, og den lagres på en kombination af franske tonneaux og tini. Familien lavede første gang i 2018 en Brunello di Montalcino Notte Stellata, der er en private label til Adriat Vinimport, og her kan man få en troværdig Brunello-oplevelse i et prisniveau, der sjældent opleves. Vi hjemtager også en barrique-lagret Cabernet Sauvignon fra Suberlì-ejendommen, som er solmættet og fyldig i sin fremtræden.
Vine fra huset
Vine fra Montalcino
Rosso Toscano Fossetti IGT Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Rosso di Montalcino DOC Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Brunello di Montalcino Notte Stellata DOCG (Private Label) Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Brunello di Montalcino DOCG Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Brunello di Montalcino Vigna delle Raunate DOCG Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Brunello di Montalcino Riserva DOCG Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Vine fra Maremma
Maremma Cabernet Sauvignon DOC Hent vinbeskrivelse – Hent foto