Marsuret

 

 

 

 

Marsuret – det lokale kælenavn for familien Marsura – har en lang tradition for at dyrke vin i Valdobbiadenes skønne bakker. Huset blev grundlagt i 1936 af Agostino Marsura og det er i dag sønnerne Giovanni, Valter og Ermes der fører stafetten videre med stor entusiasme og dygtighed. Huset er et såkaldt azienda agricola, dvs. at Marsuret dyrker og vinificerer egne druer. Marsuret ejer 40 haMarsuret Prosecco Sup. Vald. San Boldo Brut jord i det absolut bedste område af Valdobbiadene DOCG i områderne Cartizze, Col San Martino, Guia, Premaor, Rolle, Zuel og Le Serre. De unikke placeringer, mikroklimaer og jordbundsprofiler af hver mark, bidrager til vine af meget høj kvalitet. Dufte, aromaer og bouquet’er bærer således vidnesbyrd om de forskellige udtryk, som hver enkelt mark bidrager med. Herudover ejer man 15 ha jord i Prosecco DOC Treviso, meget tæt op af kerneområdet Valdobbiadene.

I dag producerer Marsuret årligt tæt på 700.000 flasker Glera-baserede vine (tidl. kendt som Prosecco). Der håndhøstes typisk i midten af september og en måned frem. Der lægges et stort arbejde i markpleje, høst og drueselektion. Hos Marsuret er der ingen smuttere. Alle vine er bare gode, og familien Marsura har gennem alle årene formået at fastholde fokus på kvalitet. Man vinificerer hvert område for sig, og først efter denne første gæring laver man det samlede blend for hver enkelt vin. Andengæringen foretages løbende hen over året for altid at levere et så frisk produkt som muligt. Ermes Marsuret har desuden bidraget til omfattende ændringer med bl.a. nye produktionsteknikker. Eksempelvis køler Marsuret i dag druerne ned før presning med det resultat, at der svovles mindre.

Navnet Prosecco refererer egentlig til en by nær Trieste. Prosecco som vinområde betegner en række forskellige geografiske demarkationer og produktionszoner med en tilhørende samling af lovkrav og dækker over flere vintyper. Hoveddruen til Prosecco, i dag kaldet Glera, skal indgå med mindst 85%, og er en grøn drue, der modner relativt sent og som har et højt indhold af syre, der gør den meget velegnet til mousserende vine. Aromatisk byder den især på florale noter og et distinkt æble- og pærepræg. I vinmæssig sammenhæng optræder ordet “Prosecco” for første gang hos Aureliano Acanti i 1754. Her lyder det: ”…og nu vil jeg gerne væde min mund med æbleduftende Prosecco.” Prosecco kaldes med veneration også for piscia d’angelo, altså engletis.

Prosecco er blevet en af de mest populære mousserende vine de senere år. Kvaliteten kan være meget svingende. De bedste kvaliteter kommer typisk fra områderne Valdobbiadene og Conegliano. Disse to områder er særdeles fragmenteret og opdelt i små besiddelser, der i gennemsnit er på lidt over en hektar. Specielt de smukke og bakkede landskaber i kommunerne i Valdobbiadene udmærker sig ved at lave sprøde og spændstige mousserende vine, med en god syre og en delikat og mineralsk frugt. Kommer man en dag i nærheden af Valdobbiadene, bør man ikke snyde sig selv for et besøg i et af Italiens smukkeste og mest grønne vinområder. Der er simpelthen utroligt smukt.

Vine fra huset

Cuvée Brut 36 IGT Hent vinbeskrivelseHent foto
Prosecco di Treviso Brut DOC Hent vinbeskrivelseHent foto
Prosecco di Valdobbiadene Superiore Brut San Boldo DOCG Hent vinbeskrivelseHent foto
Prosecco di Valdobbiadene Superiore Brut Rive di Guia DOCG Hent vinbeskrivelseHent foto

>> Besøg Marsurets hjemmeside