Luigi Pira

Luigi Pira

Luigi Pira grundlagde denne ejendom i Serralunga d’Alba i 1950. Pira-familien startede med at sælge druer til købmænd. Der er dog flasket Baroli op gennem 1980’erne, men en ny æra begyndte her i 1993, da man introducerede en ny og mere moderne stil, inspireret af Elio Altare. Siden er der sket en reduktion i brugen af barriques, og flere af Piras vine er i dag alene modnet på store fade. Hos Adriat har vi været heldige at kunne følge Piras fremskridt lige siden starten. De første årgange var 1993 af Barolo normale, Barolo Vigneto Margheria og Barolo Vigneto Marenca. Barolo Vigna Rionda blev fremstillet første gang i 1997.

Ejendommen drives nu af Luigis sønner Gianpaolo og Romolo, der råder over ca. 10 ha af de bedste marker i Serralunga d’Alba og 2 ha i Roddino, hvorfra Pira laver Barbera d’Alba. Den samlede produktion er ca. 56.000 flasker årligt. Vinene er på et meget højt kvalitetsniveau og vidner om en ekstrem kompromisløshed i både mark og kælder. Der produceres en fortrinlig Barbera d’Alba, kompleks og meget velstruktureret, og Piras Baroli er alle forskellige og imponerende med både moderne og traditionelle udtryk for deres respektive cru’er. Første gang Pira for alvor rammer den ønskede stil for Barolo er med årgangen 1996. Siden har alle vinene besiddet renhed, maskulin kraft, kompleksitet og en betydelig, moden struktur og dermed er de tæt på idealet for Baroli fra Serralunga d’Alba, der har potentiale til at give de mest stofrige, tanniske og lagringsværdige vine fra Barolos i alt 11 kommuner!

Marenca hører til blandt de bedste marker i Serralunga. Renato Rattis historiske kort over Barolo-markerne sætter den i den højeste kategori. Også Gaja har haft et godt øje til marken, og ejer i dag en stor del af den. Fra marken laver Gaja f.eks. sin Sperss (Marenca-Rivette).Luigi Pira Barolo Serralunga

Rionda har til alle tider været eftertragtet. Bruno Giacosa har tidligere lavet nogle af sine bedste vine fra denne mark. Desværre for ham, ejede han ikke en del af marken men købte druerne dengang det endnu kunne lade sig gøre. Problemet med Piras Rionda har indtil nu været, at den var umulig at skaffe. I den første årgang lavede Pira kun 700 flasker Vigna Rionda. I de sidste årgange er man kommet op på 4.000 flasker, hvilket har betydet, at vi har kunnet være lagerførende af den i en stor del af året.

Vine fra huset

Barbera d’Alba DOC Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Langhe Nebbiolo DOC Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Barolo Serralunga DOCG Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Barolo Margheria DOCG Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Barolo Marenca DOCG Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Barolo Vigna Rionda DOCG Hent vinbeskrivelse – Hent foto

>> Besøg Luigi Piras hjemmeside