Gianfranco Alessandria
Gianfranco Alessandria
Denne lille familiedrevne ejendom blev officielt grundlagt i 1986 da Gianfranco Alessandria (f. 1959) overtog slægtsgården med 4 tilhørende ha på località San Giovanni i Monforte d’Alba efter sin fars bortgang. Gården havde været i familiens eje i to generationer, og han begyndte at renovere den sammen med hustruen Bruna. Druerne fra San Giovanni blev i de første år solgt til andre vinbrug, men Gianfranco var ikke tilfreds med de priser, der kunne opnås, og begyndte at omgås med kredsen af Barolo Boys, der gladelig delte ud af de-res produktionsfilosofi, og fandt ud af, at han ønskede at blive vinproducent.
Datteren Vittoria, der blev opkaldt efter hans mor, blev født i 1990, og Gianfranco flaskede de første 1000 flasker Barolo fra årgang 1991, mens 1992’eren blev solgt som bulk. Han modtog de eftertragtede 3 bicchieri i Gambero Rosso for sin Barolo 1993, fra en dyrkningssæson, der mestendels gav gode, men ikke store vine. San Giovanni fik først cru-status i 1995 og samme år fremstillede han den første årgang af Barolo San Giovanni fra 1,5 ha med sine mest velplacerede planter, der var sat i 1969. Den første årgang af den ambitiøse Barbera d’Alba Vittoria, fremstillet med druer fra planter sat i 1935 på ca. 1 ha på San Giovanni, blev ligeledes lavet i 1995.
En helt ny og gennemrenoveret cantina stod klar i 1996. Inspirationen fra Barolo Boys-filosofien og Elio Altare var åbenbar, og det indebar i realiteten en økologisk tilgang i markerne, uden brug af syntetiske sprøjtemidler og kunstgødning, men dog med anvendelse af svovldioxid og kobbersulfat, som det også er tilladt indenfor økologisk vindyrkning. Der gennemførtes grønthøstninger for at holde udbyttet lavt og det understøttede vinenes frugtbetonede stil. San Giovanni yder magtfulde vine, og det opleves også når man smager familiens Dolcetto d’Alba og Barbera d’Alba, der historisk er blevet fremstillet på stål. De to Baroli blev lavet med korte macerationer, men ikke på rotofermentatorer, men derimod på klassiske vertikale temperaturstyrede stål-gæringstanke. Barbera d’Alba Vittoria, der er blandt områdets bedste for denne vintype, blev lagret i op til 18 måneder på nye franske barriques, mens Barolo blev lagret på ca. 30% nye barriques og Barolo San Giovanni blev lagret på 70-80% nye mellemristede barriques. De tre vine blev lavet i en karakteristisk frugtopulent og fadfremhævet stil, understøttet af de lave udbytter.
Som årene gik, opbyggede ejendommen et ry for kvalitetsproduktion, med mange anerkendelser i den kritiske presse, og Gianfranco og Brunas døtre voksede op og fik smag for at være vinproducenter. Vittoria blev officielt aktiv på vinbruget i 2009 og hendes lillesøster Marta, der er uddannet ønotekniker fra vinskolen i Alba, blev for alvor aktiv i 2013, og de er blevet mere og mere involverede i driften. På dette tidspunkt var familien begyndt at moderere den tidlige tilgang til hvad man måske kunne kalde en sen-Barolo Boys stil, og man sigter mod at lave mere friske, elegante og mindre fadprægede vine: Barbera d’Alba Vittoria lagres nu 18 måneder på 25-40% nye franske barriques, mens Barolo fremstilles med 8-10 dages maceration og lagres på ca. 20% nye barriques. Barolo San Giovanni laves med 9-12 dages maceration og lagres i 24 måneder på 40-45% nye barriques. Familien laver 7 forskellige vine fra deres egne 5,5 ha og 1,5 ha lejet jord, og der laves i omegnen af 45.000 flasker årligt. Familien er nære venner med Veglio-familien i La Morra og det er en meget veldrevet ejendom med sikkert lavede vine, og Vittoria og Marta er nu sikkert på plads og er med til at varetage alle aktiviteter på vinbruget, og de er blevet vigtige ansigter udadtil.
Vine fra huset
Barbera d’Alba DOC Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Barbera d’Alba Vittoria DOC Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Langhe Nebbiolo DOC Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Barolo DOCG Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Barolo San Giovanni DOCG Hent vinbeskrivelse – Hent foto