Francesco Versio

Francesco Versio

Francesco Versio er født i 1985 og er hjemhørende i Neive di Barbaresco. Han fremstillede de første vine under eget navn i 2013 og han er en af Langas fremad- stormende, unge producenter, med en mikroproduktion, der allerede er svært efterspurgt. Trods sin unge alder er han imidlertid stærkt meriteret og har teoretisk og praktisk erfaring på højeste niveau. Francesco var færdiguddannet fra ønologskolen i Alba i 2005 og har efterfølgende taget en kandidatgrad i Vindyrkningens og Ønologiens Teknologi og Videnskab på Universitetet i Torino. Blandt flere erfaringer kan nævnes, at han har arbejdet hos Bruno Giacosa i perioden fra 2009-2016 og han var også hovedønolog her i perioden, hvor Dante Scaglione ikke var fast hos Giacosa.

 

unnamedI 2015 modtog Francesco den tredje udgave af den såkaldte Giulio Gambelli Award, som Italiens bedste unge ønolog under 35 år, en titel som en anden, meget stilskabende ønolog, hans gode ven Gian Luca Colombo havde vundet året tidligere. Francesco stoppede hos Giacosa for at koncentrere sig om sin egen produktion af vine, med udgangspunkt i sin families besiddelser på to estimerede MGA’er i Neive. Der er tale om to sammenhængende plots på San Cristoforo og Currà med Nebbiolo da Barbaresco. Francesco har fortalt, at druerne fra San Cristoforo giver en fastere, mere mineralsk Barbaresco, mens druerne fra Currà, der kommer fra et varmere plot, giver en fyldigere vin. De kompletterer således hinanden på fremragende vis, og de blandes til én Barbaresco. Parcellet på San Cristoforo har gamle planter fra 1969, men det har været nødvendigt at genplante markstykket på Currà, som så har været ude af produktion, men der har også været andre benspænd. I det vanskelige år 2014 blev hans høst reduceret med mere end 50%, i 2017 kunne ingen af hans egne druer reddes grundet hagl. I 2018 blev hans parceller igen ramt af hagl, der denne gang reducerede høsten med omkring 30%. Francesco har imidlertid været i stand til at indkøbe druer fra eksempelvis Rombone di Treiso og Starderi di Neive, således at han kunne udnytte kapaciteten i sin meget lille cantina. I 2017 fremstillede han sin første Dogliani (Dolcetto di Dogliano), idet han deler et markstykke her med Gian Luca Colombo. Der er er tale om en fortolkning af vintypen, som er anlagt på elegance, kompleksitet og stor drikbarhed, og dermed skiller den sig ud fra de ofte meget alkoholtunge og ”stort” anlagte, koncentrerede og strukturerede vine, der oftest ses herfra. Produktionen af denne vin er på ca. 3000 flasker årligt. Francesco er med denne vin med til at vise, hvordan Doglianis store potentiale for Dolcetto også kan realiseres og resultatet er overbevisende.

Francesco dyrker sin jord økologisk, men er ikke certificeret og han fremstiller Barbaresco i hvad man kunne kalde en opdateret, traditionel stil. Hans produktions-filosofi har en del sammenfald med Gian Luca Colombos, og det er karakteristisk, at helt moderne ønologiske indsigter og et ideal om drikbarhed på afgørende vis medformer vinenes udtryk: Der er ingen fast opskrift, og tilgangen afstemmes efter året. Barbaresco fremstilles ideelt set med lang macerationstid, men ved ganske lav temperatur og bottilagring.  Den beskedne mængde gør dog, at der ud over en Stockinger- og en Gamba botte også står nogle få brugte tonneaux i kælderen, således at fadene kan fyldes.

Foreløbig har Francesco kapacitet til at fremstille ca. 3000 flasker om året af en ualmindeligt velsmagende og balanceret Barbaresco, men omplantninger og naturens luner har givet variationer ud over det sædvanlige. Mens den fornemme 2017’er er lavet med indkøbte druer fra Rombone di Treiso, fra en mark, hvis vineyard management Francesco i øvrigt selv er ansvarlig for, så er den helt igennem vidunderlige 2018’er fra hans egne marker med en lille andel af indkøbte druer fra MGA Starderi, mere repræsentativ for hvad man i fremtiden kan opleve herfra. Mængderne er indtil videre begrænsede, og vi forventer derfor i perioder, at vi ikke er lagerførende på alle vine.

Vine fra huset

Dolcetto Dogliani DOCG Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Langhe Nebbiolo DOC Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Barbaresco DOCG Hent vinbeskrivelse – Hent foto