Florio

 

 

 

 

Da familien Florio i 1833 købte jord på den østlige del af Sicilien var det med det udtalte formål at producere Marsala. Florio blev igennem hele 1900-tallet kendt for at arrangere det legendariske og nu historiske motorløb på Sicilien: Targa-Florio. Tilgangen til såvel produktion som markedsføring har altid været professionel, hvilket betyder, at Florio i gennem årtier har været synonymt med Marsala. Den kommercielle succes har været så stor, at Florio over flere omgange er blevet solgt, og i dag ejes af firmaet Saronno, der er kendt for Amaretto m.v.

Florio Marsala Superiore Ris. Targa

Navnet Marsala er hentet fra byen af samme navn. Der har igennem flere århundreder været tradition for at fremstille både tørre og søde oxiderede vine med rigelig alkohol, men Marsala som den hedvin vi kender nu er ”opfundet” af englænderen John Woodhouse i 1773, da han forstærkede den lokale vin med alkohol og dermed skabte et alternativ til Sherry, men med en markant lokal karakter. Marsala varierer fra de tørre over til mere søde typer. Den kendes på en karakteristisk oxideret og nøddeagtig karakter, der varierer alt efter de anvendte druer og lagringen.

I de vidt udstrakte kældre, på hele 20.100 kvadratmeter, hvor Florios Marsala lagrer i 1 til 10 år på træfade (afhængig af kvalitet), har man en kapacitet på op mod 5 millioner liter. De to basis Marsala’er findes i en tør og sød udgave. Begge oplagte til madlavning. Herfra går kvaliteterne op til forskellige drikkekvaliteter. Som halvsøde (semi secco) finder man Targa Riserva og Donna Franca. Suveræne til mange typer oste. På den tørre side finder vi Baglio Florio, der håndhøstes i den sidste uge af september og lagres på 300 liters egetræsfade. Der benyttes kun Grillo-druer fra Birgi og Spagnola på kyststrækningen nord for Marsala, og man følger Marsala Vergine traditionen og tilsætter destilleret vin. I næsen giver den vanilje, brændt honning og ristede hasselnødder. Smagen er tør og elegant med præg af vanilje, lakrids og mandler. Baglio er et oplagt italiensk alternativ til en top-Sherry.

Florio fremstiller også en række Moscato-baserede søde vine. Morsi di Luce stammer fra den lille vulkanø Pantelleria, som ligger mellem Sicilien og den Nordafrikanske kyst. Vinen bliver lavet på Zibbibo – også kendt som Moscato di Alessandria. En drue som oprindeligt stammer fra Ægypten, og som romerne bragte med sig. Alkoholgæring foregår i temperaturkontrollerede ståltanke indtil 5-6 % alkohol nås, herefter tilsættes alkohol til 15-16 % alkohol. Næsen er intens og markant med tydelige toner af abrikos og hyldeblomt. Smagen er fløjlsblød og fyldig med en god sødme/syre balance, krydret med akaciehonning, dadler, citron samt et strejf af træ. Fra samme ø kommer også Passito di Pantelleria, som er en fed og kompleks dessertvin med noter af appelsin og abrikos. Meget intens og vedvarende smag. Ambar er Florios mest simple Moscato-baserede vin. Meget prisrimelig og velegnet til f.eks. selskaber, da den rammer mange klassiske desserttyper godt.

Sidst men ikke mindst skal vi også nævne en enkelt vin fra de Lipariske øer – nemlig Malvasia di Lipari – altså fremstillet på Malvasia og ikke Moscato som de fleste dessertvine fra Florio.

Vine fra huset

Hedvin fra Sicilien
Marsala Sweet VecchioFlorio Superiore DOC Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Marsala Dry VecchioFlorio Superiore DOC Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Marsala Targa Riserva 1840 DOC (halvtør) Hent vinbeskrivelseHent foto
Marsala Baglio Soleras DOC (tør) Vinbeskrivelse på vej – Hent foto
Marsala Donna Franca DOC (halvtør) Vinbeskrivelse på vej – Hent foto

Hedvin og Passito fra Pantelleria og de Lipariske øer

Morsi di Luce IGT Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Passito di Pantelleria DOC Vinbeskrivelse på vej – Hent foto
Malvasia delle Lipari DOC Vinbeskrivelse på vej – Hent foto
Ambar Moscato Sicilia IGT Vinbeskrivelse på vej – Hent foto

>> Besøg Florios hjemmeside her