Castel Juval (Unterortl)

Castel Juval (Unterortl)

region06Dette bjerg-vinbrug blev grundlagt af alpinisten Reinhold Andreas Messner (f. 1944) og hans forvaltere, ægteparret Gisela og Martin Aurich i 1992. Det kendes også som Azienda Agricola Unterortl – Castel Juval. Som det ses af navnet, så er ejendommen forbundet til middelalderborgen Castel Juval, der første gang omtales i historiske optegnelser i 1278, og den blev formentlig opført ca. 30 år forinden. Borgen har en lang historie med forskellige ejerskaber og blev erhvervet af Reinhold Messner i 1983. Det gamle, velbevarede fæstningsværk og selve vinbruget ligger lige ved indgangen til Val Senales (Schnalstal) i Val Venosta (Vinschgau) og nærmere bestemt over landsbyen Naturno i kommunen Castelbello-Ciardes (Kastbell-Tschars). Kommunen ligger i provinsen Bolzano i regionen Alto Adige, der også kendes som Sydtyrol, og den hører til i den nordlige del af Italien. I Alto Adige er både italiensk og tysk hovedsprog, hvilket bl.a. ses af stednavnene, og Castel Juval kendes også som Schloss Juval, og ligger på toppen af Monte di Giove, ca. 1000 moh, og det har fået sit navn fra det latinske Mons Jovis, Jupiters bjerg.

Vingården ligger på de stejle skråninger nedenfor for Castel Juval, som også er det navn, der anvendes på vinenes stemningsmættede etiketter, der fremviser borgen i sin omgivelse. Druerne dyrkes på Juval-bakkeskråningen i 620-850 meters højde, og vinmarkerne er efter moderne indsigter udlagt med høj densitet, og der er 8000 planter/ha, og de første tilplantninger er fra 1991. Fra ca. 4,3 ha vinmarker laves der i omegnen af 30.000 flasker vin årligt, fordelt på 11 etiketter. Der dyrkes Pinot Bianco, Müller-Thurgau, Johanniter, Riesling og Pinot Nero, og markerne indrammes af knejsende gnejs-klippevægge, der er med til at sikre et stabilt mesoklima. Den granitholdige jord, der ligger over gnejs-grundfjeldet varmes hurtigt op, og skråningen har en ideel sydøstlig eksponering, der er med til at sikre høje dagtemperaturer, men nætterne er kølige nætter, og dalens vinde giver helt unikke vindyrkningssteder. De store udsving mellem dag- og nattemperaturer er med til at sikre en længere dyrkningssæson og en mere balanceret og langsommelig sukkeropbygning i druerne, samtidig med at syren bevares. En af de store udfordringer her er, at det ikke regner så ofte og så meget og at luftfugtigheden er lav, og derfor er jordens naturlige fugtighed også lav og monitorering af plante-stress er derfor vigtig. Det betyder, at man er nødt til at lede vand til markerne fra små kanaler, der stammer tilbage fra antikken. Skråningen har været udlagt til landbrug i årtusinder, og der er menneskeskabte terrasser, der går tilbage 1700-1800 år fvt. (bronzealderen).

Vinbruget og alle vinmarker er certificeret økologiske, og det betyder at vindyrkningen og druerne er certificerede, men vinene er det ikke. Der lægges vægt på bæredygtighed og understøttelse og udvikling af biodiversitet har en høj prioritet. Arbejdet i markerne er manuelt arbejdsintensivt idet alene skråningens hældning begrænser mulighederne for at anvende maskiner. Man lader dækafgrøder (sovescio) vokse mellem rækkerne for at øge biodiversiteten både over og under jorden og det giver mere hårdføre planter og er med til at forhindre erosion. Plukningen foregår manuelt og der høstes ca. 0,8-1 kg druer/plante. Martin Aurich har forklaret, at det i begyndelsen handlede om at forstå kvaliteten af de druer som dyrkningsstederne giver, for at kunne formidle deres karakter til de færdige vine, som laves i en terroir-dreven stil. Mesoklima og terroir favoriserer fremstillingen af friske, elegante og krystalklare, mineralske vine, der fortrinsvis laves og lagres på stål, men store botti ses også. De hvide lagres sui lieviti i 5-8 måneder på stål, dvs. på den fine bærme, der består af de døde gærceller, og det sker for at give vinene en lidt mere cremet fylde og tekstur. Efter komplet afstilkning gennemgår Pinot Blanc og Riesling en kort maceration i pressen, der kan vare fra få timer og op til en dag, og det afhænger af den enkelte dyrkningssæson. De hvide vine gennemgår typisk ikke malolaktisk gæring, idet man ønsker at bevare den pirrende friskhed i deres fremtræden.

Pinot Bianco, der også kaldes Weissburgunder, giver fristende vine med karakter og transparens. Riesling-planterne på Juval-skråningen giver også ranke vine, og Martin Aurich fremhæver, at de udmærker sig med en distinkt mineralitet, som er mest udtalt og egenartet i topvinen. Riesling Gletscherschliff fremstilles med druer fra de yngste Riesling-planter, der giver vinen en indtagende og saftig frugtighed. Riesling Unterortl laves med druer fra mindst 20 år gamle planter, og den antager en større ekstrakt og raffineret rigdom i sit udtryk og en mere udtalt mineralitet. Riesling Windbichl fremstilles med druer fra den højestbeliggende lokation med Riesling, der til stadighed viser sig som særligt favoriseret, og den er rent sydvendt, meget stejl, men terrasseret, og jorden her er meget klippeholdig, og det er den mest vindudsatte af Castel Juvals Riesling-tilplantninger. Windbichl er en officielt anerkendt lokalitet og en enkeltmarksvin herfra blev lavet første gang i 2004, og det er Castel Juvals mest overdådige og intense Riesling. Alle vine lukkes med skruekapsler, og de smager godt fra frigivelsen, men især Riesling-vinene vinder i karakter med blot få års lagring.

Vine fra huset

Riesling Gletscherschliff DOP Hent vinbeskrivelse – Hent Foto
Riesling Unterortl DOP Hent vinbeskrivelse – Hent Foto
Rieling Windbichel DOP Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Weissburgunder/Pinot Bianco DOP Hent vinbeskrivelse – Hent Foto
Weissburgunder/Pinot Bianco Himmelsleiter DOP Hent vinbeskrivelse – Hent Foto
Pinot Nero Riserva Hent vinbeskrivelse – Hent Foto

>> Besøg Castel Juvals hjemmeside