Cà dei Frati

I den sydlige ende af Garda-søen, hvor Lombardiet lige akkurat endnu ikke er blevet til Veneto, ligger byen Sirmione og vinhuset Cà dei Frati i hjertet af produktionsområdet for Lugana DOC. Navnet, som betyder munkenes hus, er ikke tilfældigt valgt, men vidner om, at der i flere århundreder har været kloster på stedet,
tilhørende den asketiske karmeliter-munke-orden. Den første kendte reference til Cà dei Frati er fra 1782 og angiver at munkene producerede Lugana for kirken.

Vinhuset Cà dei Frati er grundlagt i 1939 af Domenico Dal Cero og hans søn Felice, men først i 1969 begyndte man, med Pietro da Cero i spidsen, at markedsføre hele produktionen under det nuværende navn. Dette skift i strategi blev fulgt op af en gennemgribende modernisering i markerne og i kælderen, og hermed var man en af de første producenter i området, der satsede på kvalitet frem for kvantitet. I dag regnes Cà dei Frati som den ubestridt førende producent af Lugana eller som den også kendes, Trebbiano di Lugana.

På ejendommens ca. 61 ha vinmarker dyrkes fortrinsvis Trebbiano di Lugana, en ædel variant af Trebbiano, som fra mange producenters hånd forekommer i bedste fald ganske smagsneutral. Den betydningsfulde, men nu afdøde italienske vinkritiker og gastronom Luigi Veronelli har måske tænkt på Cà dei Fratis vine da han imidlertid skrev følgende: ”Drink your Lugana very young and you will be struck by its freshness. Try some with af couple of years bottle age and you will enjoy its complexity, but taste a ten year old Lugana an you will be amazed by its sheer power. Lugana is unusually distinctive in style and once tasted, its character sticks in the mind.” Denne karakter genkalder i Cà dei Fratis ståltanktlagrede udgave hvide blomster, æbler og mandler og i den barriquelagrede enkeltmarksversion antager varietalen en lidt mere eksotisk karakter, som tilføjer fersken og gule blommer og træets diskrete vanilin-aromaer til dette.

Der fremstilles årligt i omegnen af 400.000 flasker, fordelt på 9 vine, heraf 4 hvide, to røde, en rosé, en mousserende og en sød vin. Cà dei Frati ligger ganske ideelt ved den sydlige bred af Gardasøen, hvor den fremherskende kølige nordvestenvind er med til at give druerne karakter og syrefriskhed og der dyrkes, foruden Lugana, blandt andet Chardonnay, Sauvignon og en del røde sorter.

Den sympatiske Dal Cero familie driver desuden et hyggeligt hotel med tilhørende restaurant, smukt beliggende for foden af Garda-søens sydlige bred.

Vine fra huset

Lugana I Frati DOC Hent vinbeskrivelseHent foto
Lugana Brolettino DOC Cà dei Frati Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Vino Bianco Pratto IGT Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Rosa dei Frati Riviera del Garda Classico DOC Hent vinbeskrivelseHent foto
Vino Rosso Ronchedone Hent vinbeskrivelseHent foto
Amarone della Valpolicella Pietro dal Cero DOCG Hent vinbeskrivelse – Hent Foto
Cuvée dei Frati Brut VPQ Millesimato Hent vinbeskrivelseHent foto
Tre Filer VDT (37,5 cl) Hent vinbeskrivelse – Hent foto

>>Besøg Cà dei Fratis hjemmeside her