Cà dei Frati

 

 

 

 

I den sydlige ende af Garda-søen, hvor Lombardiet lige akkurat endnu ikke er blevet til Veneto, ligger byen Sirmione og vinhuset Cà dei Frati i hjertet af produktionsområdet for Lugana DOC. Navnet, som betyder munkenes hus, er ikke tilfældigt valgt, men vidner om, at der i flere århundreder har været kloster på stedet, tilhørende den asketiske karmeliter-munke-orden. Den første kendte reference til Cà dei Frati er fra 1782 og angiver at munkene producerede Lugana for kirken.

Familien Dal Cero købte stedet i 1940, men først fra 1969 begyndte man at markedsføre vinen under eget navn. Dette skift i strategi blev fulgt op af en gennemgribende modernisering i marken og i kælderen. Cà dei Frati var således en af de første producenter i området der satsede på kvalitet frem for kvantitet, og betragtes i dag som den bedste producent af Lugana. En medvirkende årsag til dette er dog også beliggenheden ved den sydlige bred af Gardasøen, hvor den fremherskende kølige norden-vind er med til at give druerne syre og friskhed.

På husets ca. 205 ha., hvoraf 35 ha. er lejet, dyrker man overvejende Turbiana (identisk med Trebbiano di Lugana og Verdicchio). Chardonnay og Sauvignon Blanc indgår også i nogle vine fra Cà dei Frati. Cà dei Fratis Lugana I Frati fremstilles på ren Turbiana og ståltank-lagres for at bevare den friske primær frugt. Det er en frisk men fyldig hvidvin, der gengiver druens helt særlige karakter af blomster og æbler. Med herlig høj syre.

Lugana Brolettino er Cà dei Fratis mest ambitiøse hvidvin på ren Turbiana. Det er en dybere, rigere og lidt mere eksotisk version i forhold til den almindelige I Frati. Frugten er diskret afstemt med barriques og har noter af honning, vanille og søde stenfrugter. I munden er der større fedme, men stadig med en attraktiv spændstighed.

Pratto forener 50% Turbiana med 25 % Chardonnay og 25 % Sauvignon Bianco. Den er lagret 10 måneder på barriques. Vinen træder frem med noter af søde stenfrugter, ananas og vanille. Den er frisk, harmonisk og sanseudfordrende.

Cà dei Fratis Rosé “Rosa dei Frati” er en af vores absolut bedst sælgende rosé’er. Denne smukke laksefarvede vin suppleres af en indtagende duft af lyse bær samt et strejf af flintet røg med herlig mundfylde og syre. Helt sin egen i både duft og smag.

Rosso Ronchedone er en mørk koncentreret vin med sødme og krydderi. Hovedruen er den lokale Marzemino som også giver den krydrede karakter. Super vin til simreretter og f.eks. vildt.

Husets seneste vin er et Amarone-projekt af absolut topkvalitet. Her arbejder Cà dei Frati med ekstremt lave høstudbytter og nænsom udvælgelse af de bedste druer. En meget vellavet vin som hører til blandt de allerbedste af slagsen med uhørt rigdom af tørret frugt.

Cuvée dei Frati er en flaskegæret rigtig lækker mousserende vin. Den har flot duft og en herlig modenhed med flot fylde. Fin perlage. Man får rigtig meget for pengene her samtidig med, at de karakteristiske noter fra Turbiana-druen træder tydeligt igennem.

Tre Filer er en sød vin, der fremstilles af botrytis-angrebne druer, som ydermere er tørret i ca. 90 dage. Det giver en passito-vin med en helt særlig karakter. Frugten domineres af blomster, honning, æbler, abrikos, ananas og vanille. Det er en intens vin med en fin sødme og med såmeget friskhed i behold, at der er mange anvendelsesmuligheder i både oste- og dessertsammenhænge. Tre Filer føres ikke som fast vare, men tages evt. hjem på bestilling som skaffevare.

Vine fra huset

Lugana I Frati DOC Hent vinbeskrivelseHent foto
Lugana Brolettino DOC Cà dei Frati Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Vino Bianco Pratto IGT Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Rosa dei Frati Riviera del Garda Classico DOC Hent vinbeskrivelseHent foto
Vino Rosso Ronchedone Hent vinbeskrivelseHent foto
Amarone della Valpolicella Pietro dal Cero DOCG Hent vinbeskrivelse – Hent Foto
Cuvée dei Frati Brut VPQ NV Hent vinbeskrivelseHent foto

>> Besøg Cà dei Fratis hjemmeside her