Tenuta Bellafonte

Tenuta Bellafonte

Ejendommen er grundlagt i 2007 af tyske Peter Heilbron, hvis efternavn kan oversættes til den smukke kilde, som på italiensk er blevet til Bellafonte. Det hele startede med Peters fascination af den autoktone, umbriske drue Sagrantino, som er en enestående varietal, der kan give storladne, kraftfulde og komplekse, men også meget strukturerede vine, og han drømte om at skabe en mere elegant og balanceret Sagrantino di Montefalco, der samtidig reflekterede druens grundlæggende karakter og dyrkningsstedet.

Bellafonte

Ud over Sagrantino di Montefalco dyrkes også den lokale grønne Trebbiano Spoletino, som ikke skal forveksles med andre druer, der også bærer navnet Trebbiano. Sorten menes at komme fra området omkring Spoleto i Umbrien, og har været kendt siden det første århundrede. Den kan give en karakterfuld og unik vin, som flere dygtige producenter med rette er stolte af. Vinbruget er undervejs blevet udbygget betydeligt og Peter og hustruen Sabina ejer nu 41 ha jord, hvoraf de 11 ha er udlagt til vindyrkning, mens resten overvejende er olivenlunde og skov. Fra de 11 ha fremstiller Tenuta Bellafonte blot 4 vine, og der anvendes udelukkende ståltanke og/eller store slavonske botti til gæring og lagring og det tillader vinenes rene, varietal- og stedbestemte karakter at træde uforvansket frem. Vinene gæres med vildgær, anvendelsen af svovl er minimal og de hverken klares eller filtreres.

Tilgangen i marken er gennemgående økologisk, men familien ønsker ikke certificering og Peter Heilbron har fortalt, at der i vinmarkerne hverken anvendes kunstgødning, herbicider eller insekticider og at han bruBellafontePeterger forskellige planteekstrakter til vinplanterne. Han har også forklaret, at han i perioder med regn indimellem foretrækker at anvende bæredygtige fungicider til bekæmpelse af meldug, frem for kobbersulfat, der er tilladt i økologisk dyrkning, fordi kobbersulfat kan ophobes i jorden og være skadeligt for bl.a. bier og dermed være med til at ødelægge den naturlige biodiversitet. Hvert år foretager et laboratorium en såkaldt multiresidualanalyse af Sagrantino di Montefalco Collenottolo, og der uploades på hjemmesiden en testrapport på denne vin, der dokumenterer indholdet (læs: fraværet) af en omfattende mængde af kemiske forbindelser i vinen, som holder sig fint indenfor de økologiske grænseværdier.

Omtanken strækker sig hele vejen rundt: En ny cantina med moderne vinifikationsudstyr, designet af Peter Heilbron selv efter inspiration fra den nu afdøde ven, legenden Gianfranco Soldera fra Montalcino, stod færdig i 2010. Vinbruget er selvforsynende med energi, der kommer fra solpaneler og et biobrændselsanlæg, der bl.a. fodres med afskæringer fra vinplanterne.

Vine fra huset

Montefalco Bianco Sperella DOC Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Arnèto IGT Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Montefalco Rosso Pomontino DOC Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Sagrantino di Montefalco Collenottolo DOCG Hent vinbeskrivelse – Hent foto

>> Besøg Tenuta Bellafontes hjemmeside