Alpha Zeta

Alpha Zeta

region05 (3)Historien bag Alpha Zeta går tilbage til 1999 hvor den engelske vinimportør David Gleave og den new zealandske winemaker Matt Thomson stiftede firmaet. Formålet var at fremstille en serie vine fra Veneto, som var prismæssigt konkurrencestærke uden at gå på kompromis med kvalitet og typicitet.

Et af de helt centrale elementer i denne strategi var at etablere et samarbejde med lokale vinbønder frem for at købe vinen bulk. Et sådant samarbejde har vist sig at være det helt rigtige valg, og i dag er høstudbyttet sænket samtidig med, at der høstes senere for at opnå et mere modent druemateriale. Hvert år udvælges de bedste partier fra de forskellige underleverandører. Resultatet er en serie vine, der på mange måder overrasker positivt. Snittet er moderne med traditionel baggrund i de klassiske vintyper for regionen. Senest er Alpha Zeta også begyndt at markedsføre syditalienske vine – her er vi faldet for en bred anvendelig Primitivo. Druerne kommer fra marker nær Taranto –  selve vinifikationen sker i Veneto i Matt Thomsons kyndige hænder.

Langt størstedelen af druerne dyrkes dog i Valpantena (nordøst for Verona). Der dyrkes også en lille smule Pinot Grigio i Alpone (i det østlige Soave). Til de vine som vi tager hjem kommer alle druerne fra Valpantena – også enkeltmarksvinen Pinot Grigio ”Terrapieno”. Druerne fra denne mark imponerede så meget, at man siden 2013 har valgt at vinificere materialet herfra for sig.

Hvad angår selve produktionsfaciliterne er der tale om helt moderne materiel og metode. Der er f.eks. senest investeret i såkaldte ”most-kølere” der sikrer, at saften inden gæring opbevares køligt for at opnå mest mulig friskhed og aroma. Man gærer også i dag ved lavere temperatur end tidligere – igen for at bevare frugten på et højt niveau. Ripasso fadlagres på både store og små fade. Alle vine på nær Ripasso aftappes med skruelåg.

Soave og Chardonnay er lette, friske og rene vine med genkendelige dufte fra begge druer. Meget tilgængelig stil med god afsluttende syre. Rosato’en er fremstillet lidt i hvidvinsstil med en flot lys rosa farve. Fine lyse bærnuancer, og også her en lækker frisk syre. Pinot Grigio ”Terrapieno” er overraskende fyldig med flot gylden farve. Den forekommer mineralsk og sprød, og har lige et gear mere end de fleste Pinot Grigio’er i dette segment. En herlig vin.

På den røde side fører vi Corvina, Ripasso og Primitivo. Corvina’en er fint krydret med en rigtig god saftighed. En svag lille frugtsødme gør vinen dejlig umiddelbar. Ripasso er et fantatisk køb til prisen med troværdig “appasimento”- karakter. Primitivo La Masseria er et solidt og saftigt glas uden “kogte” eller ekstraherede elementer, som man ofte støder på i vine fra disse kanter. Alle røde vine fra Alpha Zeta besidder de drue- og områdetypiske træk, men overrasker samtidig med ekstra fylde og kompleksitet.

Ærlige og solide produkter med rigtig god kvalitet i et segment, der ellers mest er kendetegnet ved kun sjældent at begejstre.

Vine fra huset

Vine fra Veneto
Chardonnay “C” IGT Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Pinot Grigio Terrapieno “P” IGT Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Rosato Veronese “R” IGT Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Corvina “C” DOC Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Ripasso della Valpolicella Superiore “R” DOC Hent vinbeskrivelse – Hent foto

Vine fra Puglia
La Masseria Puglia Primitivo IGT Hent vinbeskrivelse – Hent foto

>> Besøg Alpha Zetas hjemmeside