Alpha Zeta

Alpha Zeta

region05 (3)Historien om Alpha Zeta går tilbage til 1999, hvor den engelske vinimportør David Gleave MW og den internationalt anerkendte newzealandske vinmager Matt Thomson stiftede virksomheden. Det hører til i regionen Veneto i den nordøstlige del af Italien.

Formålet med samarbejdet var at fremstille en serie af friske, moderne og frugtige hverdagsvine fra især Veneto, som var prismæssigt overkommelige, uden at gå på kompromis med kvalitet og typicitet. Et af de centrale elementer i strategien var at etablere samarbejde med lokale vindyrkere for at få adgang til det rette druemateriale, frem for at indkøbe bulkvin. Det har bl.a. andet betydet, at man har kunnet arbejde sammen om at nedbringe udbytterne og sikre, at der håndhøstes sunde, modne druer, og hvert år udvælges de bedste partier fra forskellige underleverandører. Resultatet er år for år en sikkert lavet portefølje af kvalitets-prægede vine på især klassiske druesorter fra Veneto, lavet med moderne udstyr og indsigt. Der er f.eks. investeret i såkaldte mostkølere, der sikrer, at druemosten inden den alkoholiske gæring kan opbevares, så aromaer og friskhed bevares bedst muligt, og af samme grund vinificeres der ved lave temperaturer. Man ønsker at fremstille rene, præcise vine med varietalkarakter og primærfrugtighed, dvs. vine, der fremviser de enkelte druesorters naturlige, typiske aromaer og som repræsenterer det område, hvori de dyrkes.

Mange af de anvendte druer dyrkes i Valpantena, der ligger i bakkedragene lidt nordøst for Verona, og det gælder for næsten alle de vine, vi har valgt at hjemtage, med undtagelse af en Primitivo Puglia IGT fra Apulien i Syditalien. Chardonnay Veronese ”C” IGT er velduftende og frugtdreven, og druerne kommer fra Valpantena-dalen og der gæres på en kombination af stål og fransk egetræ. Den friske Pinot Grigio Terrapieno ”P” IGT er en enkeltmarksvin, der bringer mindelser om ferskner og pærer, og den er harmonisk og let drikbar. Den ståltankfremstillede Rosato Veronese ”R” IGT laves overvejende på Corvina Veronese, og 15-20 timers maceration er med til at give en velsmagende rosé med kirsebær- og skovbærpræg. Corvina Veronese ”C” IGT laves på Venetos store blå drue af samme navn, og den glimrer med sin indtagende krydrede kirsebærfrugtighed og lette, behagelige struktur. Den dybere, og ligeledes Corvina-baserede Ripasso della Valpolicella Superiore ”R” DOC fremstilles med den klassiske andengæring med pressede, naturligt dehydrerede druer, og det tilføjer stof og de karakteristiske noter af tørret og syltet frugt, og det er en troværdig vin med fylde og længde i smagen. Primitivo Puglia IGT La Masseria fremstilles af Matt Thomson og hans team på et privatejet vinbrug i Taranto på Salento-halvøen. Druerne kommer fra ejendommen og fortolkes til en moderne Primitivo, der er ren og frisk, og den er lykkeligt fri for nogle af de mere kogte aromaer, der til tider kan præge disse vine. Den afspejler druen, der i Puglia, og som det er tilfældet her, kan give vine med en blød, varm brombærdomineret fylde.  

Alle flasker er lukket med skruelåg, bortset fra firmaets Ripasso della Valpolicella Superiore. Der er tale om meget ærlige og karakterfulde vine, der alle befinder sig i et prissegment, der ellers sjældent begejstrer.

Vine fra huset

Vine fra Veneto
Chardonnay “C” IGT Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Pinot Grigio Terrapieno “P” IGT Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Rosato Veronese “R” IGT Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Corvina “C” DOC Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Ripasso della Valpolicella Superiore “R” DOC Hent vinbeskrivelse – Hent foto

Vine fra Puglia
La Masseria Puglia Primitivo IGT Hent vinbeskrivelse – Hent foto

>> Besøg Alpha Zetas hjemmeside