Tenuta Gacci
Tenuta Gacci
Denne ejendom blev officielt grundlagt i 2014 af ejeren Sandra Lodi. Vinbruget ligger i Verucchio i den midt-italienske region Emilia-Romagna, umiddelbart nord for republikken San Marino og små 20 kilometer sydøst for Rimini, der ligger ud til Adriaterhavet. Faktisk grænser nogle af Tenuta Gaccis landområder direkte op til den lille stat San Marino, der omfatter blot 61,2 kvadratkilometer, og blev grundlagt d. 3. september 321. Der er en lang historie med vindyrkning i området, der kan føres tilbage til etruskerne og til i hvert fald 1000 fvt. Navnet Gacci er et toponym, der er afledt af det keltiske ord for stedet i 500-tallet, Gahagi, og et senere, men stadig gammelt kort viser lokalitetens navn som Ghacci.
De tidlige begyndelser med vinfremstilling hos Tenuta Gacci, og med at finde den rette blanding af druer, falder dog noget senere, og kan henføres til 2010, og den først frigivne årgang af ejendommens eneste vin, den røde Rubicone Rosso IGT, var 2016. Valget af navnet til vinen var heller ingen tilfældighed og er forbundet til stedets historie, for få kilometer derfra flyder floden Rubicone, som Cæsar gjorde berømt d. 10. januar 49 fvt, da han udtalte ordene alea iacta est, terningen er kastet, og førte sin hær over floden, vel vidende, at en beslutning var truffet, og at der nu ikke var nogen vej tilbage. Den flod, der senere er identificeret som Rubicon, flyder fra Appenninerne og ud i Adriaterhavet, mellem Cesena og Rimini.
Tenuta Gacci omfatter 9,3 ha med vinmarker, der omgives af skovområder, og uopdyrket land, der omfatter omkring 40 ha. Der er vild natur og et rigt plante- og dyreliv, og den opdyrkede, vinudlagte jord dyrkes økologisk, og det gælder også stedets 500 oliventræer, og der er økologisk certifikation fra og med årgang 2018. Det ligger dybt i selvforståelsen her, at vinmarkerne er en del af det større, naturlige økosystem, der omfatter den omgivende flora og fauna, og det skaber en unik biodiversitet, som er med til at give sundere og mere sygdomsresistente vinplanter og i sidste ende bedre druer. Grundet nærheden til Adriaterhavet er der også en marin, termisk indflydelse i form af kølige vinde, og nærheden til floden Marecchia udøver også en kølende virkning på de vest- og sydvestvendte marker. Området oplever et højt og stabilt antal solskinstimer, og det er alt sammen med til at give sunde og tørre planter og druer.
Alt er lagt an på at udtrykke stedet i vinen, og de 9,3 ha vinmarker er opdelt i 13 parceller, der udgør en mosaik af forskellig jord, og der er fortrinsvis tale om variationer af mergel, dvs. kalkholdig lerjord, og skrænternes hældninger varierer mellem 10% og 25%. Tenuta Gaccis eneste vin har fra begyndelsen været planlagt som en uvaggio, en vin, der fremstilles ved at blande vine, der er lavet på forskellige druer, til et harmonisk hele. Hver parcel er beplantet med en druesort, og der praktiseres præcisionsvindyrkning, relativt til den enkelte parcel, som derfor også høstes separat, og druerne vinificeres og lagres efterfølgende også adskilt, indtil vinen endeligt samles. Vinplanterne er i gennemsnit (i 2023) ca. 20 år gamle, men der er også en historisk tilplantning med omkring 50 år gamle Cabernet Sauvignon-planter. De 9,3 ha er udlagt til 60% Sangiovese, 25% Cabernet Sauvignon, 10% Merlot, mens 5% er dediceret til den lokale Ancellotta, der kan minde om Colorino, som kendes fra Chianti. Den årlige uvaggio afhænger imidlertid af dyrkningssæsonen og forventes at variere fra år til år, og i 2016 blev vinen sammensat af 52% Sangiovese, 24% Merlot, 21% Cabernet Sauvignon og 3% Ancellotta. Til sammenligning var blandingen i 2017: 58% Sangiovese, 22% Cabernet Sauvignon, 16% Merlot og 4% Ancellotta.
Kælderens indretning er afstemt efter den topografiske opdeling af vinmarken, og der er installeret 16 speciallavede, temperaturstyrede, korte og koniske stålgæringstanke og cementtanke, med tilpasset rumindhold, så druerne fra de 13 parceller kan behandles individuelt, og der kan laves temperaturstyrede præcisionsvinifikationer. Det typiske forløb er, at plots med Ancellotta høstes først, dernæst følger Merlot, siden Sangiovese og endelig Cabernet Sauvignon. Når en parcel høstes, sker det hurtigt og den første selektion foretages i marken og den næste på et sorteringsbord og druerne afstilkes, men knuses ikke. Druerne fyldes hele i gærings-tankene, hvis form gør, at der er flere druer i bunden, mens tanken snævrer mere ind mod toppen, og der tilsættes en beskeden mængde svovldioxid (SO2). Der lægges stor vægt på, at den alkoholiske gæring igangsætter spontant, med den vilde, naturlige gær, der sidder på drueskindene. I virkeligheden er den alkoholiske gæring hos Gacci en dobbelt proces, der i Beaujolais kendes som semicarbonisk maceration. Når de hele druer fyldes i gæringstankene vil vægten af de øverste knuse 10-25% af de nederste. Det betyder, at mosten i bunden af gæringstanken spontant begynder at gære med den vilde gær, og denne proces frigiver kuldioxid, der trænger gennem skindene på de hele druer, som begynder at gære indvendigt, og det kaldes intracellulær gæring, som til sidst vil få de intakte druer til at briste. De faste bestanddele vil efterhånden lægge sig som en flydende hat i de åbne gæringstanke, og iltinteraktionen og udblødningen reguleres med jævnlige over-pumpninger af hatten. Typisk varer macerationerne i 22-27 dage, og den malolaktiske gæring foregår på cement og afsluttes i december, og vinenes samlede ophold på cementtanke er på 4-8 måneder. Dernæst fyldes vinene på 500 liters træfade, lavet af kløvede stave af slavonsk eg, der har en tykkelse på hele 42 mm, og vinbruget omtaler dem som botti di rovere di Slavonia, og tykkelsen af træet minder meget om den, der kendes fra de gamle italienske barile. Vinene lagres på eg i 18-28 måneder. Samlingen af vinen sker først efter endt fadlagring, hvor den endelige blanding fastlægges på baggrund af grundige gennemsmagninger, og den samles på cementtanke. Vinen klares ved naturlig gravitation og der anvendes ingen klaringsmidler, og der filtreres ikke før flaskeaftapning. Den lagres i 18 måneder på flaske før frigivelse.
I 2016 blev der lavet 9.000 flasker, mens der i 2017 blev lavet 9.600 flasker. Resultatet er en kraftfuld, men også elegant vin, med mange lag, der kan forventes at være gemmeværdig. Idealet for Sandra Lodi er, at vinen er som una passeggiata in vigna, en vandring gennem vinmarken…
Vine fra huset
Rosso Rubicone IGT – Hent vinbeskrivelse – Foto på vej