Valle d’Aosta

Med grænse mod Frankrig og Schweiz ligger Italiens mindste region, hvad angår areal og vinproduktion. De første spor af vindyrkning går tilbage til før romertiden til et folk kaldet Salassi, som kontrollerede passagerne i St. Bernard passet. Det var dog først efter romernes overtagelse, at vinfremstilling i regulær forstand blev til.

Klimaet er præget af den nordlige beliggenhed, som giver store skift mellem sommer og vinter. Om vinteren falder der pæne mængder sne, hvorimod sommeren kan give relativt kraftig varme med store forskelle mellem dag- og nattemperaturer. Netop denne veksling i temperatur er kendt for at fremme smags- og aromastofferne i druerne.

Intet andet sted i Italien findes et så stort udvalg af druesorter på et så koncentreret område. Godt 30 forskellige druesorter er således repræsenteret, hvoraf de fleste er såkaldte “indfødte”.

Karakteristiske vine:

Valle d’Aosta: En stor D.O.C. med hele 18 vinkategorier og 7 godkendte underzoner, dvs. mindre og afgrænsede områder der falder uden for Aostas hovedzoner. Ikke alle vintyper er lige interessante, men der findes indtil flere, der har et stærkt personligt og utraditionelt præg. Som oplagte eksempler herpå kan eksempelvis nævnes Chambave Moscato (tør), Enfer d’Arvier (Inferno), Malvoisie Pinot Grigio, Arnad-Montjovet og Donnaz som begge er Nebbiolo-baserede.

Langt størstedelen af Valle d’Aostas vinproduktion er endnu ikke klassificeret, men tendensen går dog klart i den retning.