Calabrien

Med hensyn til vinproduktion har Calabrien set bedre tider. For hundrede år siden var regionen både kendt og anerkendt for indtil flere slags rødvine. I dag hviler renomméet udelukkende på én vin, og det virker lidt som om, at Calabrien bliver overhalet indenom af de mere produktive regioner. En af de væsentligste

årsager til denne udvikling skal også ses i lyset af, at vindyrkning kun udgør en lille del af det lokale landbrug. Tyngden, og derfor også meget af økonomien, stammer fra produktionen af olivenolie, citrusfrugter, korn samt fra diverse grøntsager såsom tomater, peberfrugter og auberginer.

Calabriens landskab er så afgjort domineret af bjerge, eftersom Appenninerne udgør mere end 90% af overfladen. Selv om Calabrien ligger så langt sydpå, undervurderer man ofte Appenninernes kølende effekt. Som i Basilicata er der også her ekstreme udsving i de klimatiske forhold, og man har alt fra subtropisk klima helt i syd (grundet den direkte påvirkning af afrikanske vinde), til alpine forhold i de højerebeliggende områder.

Hvad angår druesorternes udbredelse, må man konstatere, at Calabrien har en klar overvægt på de blå druer med Gaglioppo som den klart førende sort. Denne indgår som oftest i blandinger med andre vine, men kan også med succes vinificeres alene. Derudover bør nævnes Greco Nero samt den grønne bror Greco Bianco som betydningsfulde druer. I Calabrien er der også tradition for at fremstille søde vine, og her er det forskellige Moscato-kloner, der er de mest interessante.

Karakteristiske vine:

Cirò: Den ældste og absolut vigtigste D.O.C. i Calabrien. Cirò fremstilles som både hvidvin, rødvin og rosévin, men det er kun den røde, som har vundet regulær anerkendelse. Stilen i de færdige vine varierer noget, men tendensen går mod friskere vine, som ikke bærer samme præg af oxidation, som det har været tilfældet tidligere (takket være tidligere plukning og nye, mere moderne kælderteknikker). Den dominerende drue for den røde Cirò samt rosé’en er Gaglioppo, som udgør hele 95%. For den hvide Ciròs vedkommende er Greco Bianco den vigtigste.