Panizzi

 

Siden 1979 har San Gimignano, måske en af de smukkeste byer i Toscana, været udgangspunktet for familien Panizzis engagement i vinproduktion. Giovanni Panizzi var dengang en milanesisk bankmand. Efter modne overvejelser “kvittede” han det sikre job, for at engagere sig i det mere rustikke miljø som vinbonde. I 2005 overgik ejerskabet til familien Niccolai – en af de historiske familier fra San Gimignano. Det er i dag sønnen Simone Niccolai, der har arvet Luano Niccolais passion for vin.

Til sin rådighed har Giovanni Panizzi ca. 70. Produktionen der ligger på over 300.000 flasker omfatter Sangiovese- og Chardonnay-baserede vine, men det vigtigste produkt kvalitativt såvel som kvantitativt er Vernaccia di San Gimignano der kommer i to versioner; en “normale” og en riserva.

Vernaccia di San Gimignano har på linie med andre midtitalienske hvidvine haft svært ved at finde et udtryk med både friskhed og fylde. Ofte virker vinene sprøde og friske – dog uden den fornødne tyngde. Alternativt er de fyldige men samtidig lidt alkoholiske og mangler tit frugtsyre. Hos Panizzi har man dog formået at kombinere det bedste fra de to stilarter. Et lavt hektarudbytte samt en meget omhyggelig vinifikation gør, at Panizzis San Gimignanoer efterhånden er blevet klassikere, der år efter år placerer sig som de bedste hvide vine i området.

Panizzis standard-Vernaccia har en gul farve med grønlige skygger. Bouqueten er fyldig og delikat med toner af moden frugt, herunder æble og pære samt en smule grape. Smagen er pænt struktureret og tør med en frisk og vibrerende frugtsyre samt en let bitter afslutning.

Riservaen er klar gylden – også med grønne reflekser. Næsen er åben og imødekommende med delikate noter af moden frugt, lidt ananas samt vanilje og kaffenoter fra fadet. Meget velstruktureret og fyldig med både friskhed, fedme samt en elegant vedholdende eftersmag. Generelt må man sige, at vinene fra San Gimignano stadig er lidt oversete. Hvis man søger noget god hvid autentisk Toscanavin skylder man sig selv at prøve Panizzis vine.

Senest har vi indlemmet Panizzis Chianti Colli Senesi Riserva “Vertunno” i vores sortiment. Her får man en moden og meget givende vin til aldeles fornuftige penge. Den er baseret på 90% Sangiovese samt 10% Cabernet Sauvignon & Merlot. I forhold til mange Chianti fra Classico-zonen har Panizzis mindre kant i form af en lidt lavere garvesyre samt en nok lidt højere sødme. Umiddelbart en vin der har relativt bred appeal og som også gastronomisk er bred anvendelig. Kan klart anbefales.

 

Vine fra huset

Vernaccia di San Gimignano DOCG Hent vinbeskrivelseHent foto
Vernaccia di San Gimignano Riserva DOCG Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Vertunno Chianti Riserva Colli Senesi DOCG Hent vinbeskrivelseHent foto

>>Besøg Panizzis hjemmeside