La Ciarliana

Vinene fra Montepulciano var i 1500-tallet Toscanas mest efter­tragtede. På det tidspunkt talte ingen om vinene fra Montalcino eller om Chianti. Brunello di Montalcino blev først opfundet 300 år se­nere, hvor også Baron Ricasoli nedskrev sin formel på Chianti. ”Nobile” blev derimod skrevet på etiketterne fra midten af 1700-tallet og henviser til, at det er den ædle og bedste kvalitet fra områ­det (kontra den almindelige).LaCiarliana
Det er denne tradition, som Azienda Agricola La Ciarliana fører videre. Vinhuset er ejet og drevet af Luigi Frangiosa, som stadig arbejder for vinhuset Carpineto men også er ved at positionere sin egen vin som noget af det bedste fra området. Markerne er plantet til mellem årene 1964-79. Herfra solgte familien druerne indtil årgang 1996, som blev den første under eget navn. La Ciarliana har stadig en størrelse, hvor familien selv kan stå for det meste af arbejdet, og Luigi laver selv alt i kælderen.

Robert Parkers skribent på området, Daniel Thomases skrev i april 2005: ”La Ciarliana continues the successful series of wines which began five years ago with the debut vintage, but the vineyard itself was already considered one of Montepulciano’s best thirty years ago.”

Familien Frangiosa ejer 8 og lejer 4 hektar jord. Markerne er beplantet med ca. 4-5.000 planter pr. ha. og der grønthøstes 3 gange årligt. For at nedsætte udbyttet har man brugt dobbelt ’cordone speronato’ som ophængninsmetode på de unge planter – dvs. bundet op som et ’T’ med en drueklas på hver side – mens de ældre er guyot. La Ciar­liana har arbejdet en del med at selektionere de bedste Prugnolo Gentile-kloner (lokal Sangiovese Grosso-klon). På de ældre marker er der kun 2.500-3.000 planter pr. ha. og høsten foregår manuelt og som oftest i de første 10 dage af oktober. Gærringen foregår med temperaturstyrring og varer 15-20 dage.

Vine fra huset

Rosso di Montepulciano DOC Hent foto
Vino Nobile di Montepulciano DOCG Hent foto
Vino Nobile di Montepulciano Vigna Scianello DOCG Hent foto

>>Besøg La Ciarlianas hjemmeside