Cincinnato

 

 

 

 

Cincinnato er grundlagt i 1947 og er et af Italiens mange kvalitetsorienterede kooperativer. Hovedkvarter og cantina ligger i Cori, Lazio, ca. 60 km sydøst for Rom og vinbruget omfatter 130 vin-dyrkende familier, 550 ha jord, hvoraf 100 ha dyrkes økologisk, og der fremstilles i omegnen af 900.000 flasker årligt. Cincinnato er dybt indvundet i det historiske og mytologiske narrativ, der knytter sig til området, og Cori er navnet på en by og en kommune i Lazio, hvis historiske udvikling afgørende kan føres tilbage til Romertiden. Her boede Lucius Quinctius Cincinnatus (519-438 fvt) en romersk aristokrat, statsmand og hærfører, der også opnåede at blive konsul og romersk diktator. En historie lyder, at den omkring 61 år gamle Cincinnatus arbejdede bag ploven på sin gård i Cori, da hans medborgere i 458 fvt tilskyndede ham til at lede slaget mod en invaderende romersk stamme (aequierne). Han sikrede en hurtig sejr, men foretrak at opgive magten og vende tilbage til sit landbrug. Cincinnatus blev dermed et symbol på klassisk romersk borgerdyd, stærkt lederskab og på vilje til selvopofrelse i en højere sags tjeneste. Det siges, at Cincinnatus bl.a. dyrkede vin og det menes at han også har dyrket den blå drue Nero Buona di Cori og måske har han også dyrket den lokale grønne drue Bellone, formentlig beskrevet som Uva Pantastica af Plinius den Ældre i Naturalis Historiae i det første århundrede.

Historien er blevet en del af vinbruget Cincinnatos selvfortælling og vidner om en stærk lokal forankring. Som det er tilfældet med så mange italienske kooperativer, har også Cincinnato en vigtig socio-økonomisk funktion og det er en sammenslutning, der muliggør at mange familier med måske blot få og små plots alligevel kan have en indtægt. Vinbruget er kendt for at være innovativt og for at anvende den nyeste teknologi, men også for at arbejde bæredygtigt og satse på sjældne lokale, autoktone og antikke sorter som Nero Buono, Bellone og Cesanese, mv.

Cincinnatos arbejde med at bevare disse sjældne druer kan næppe overvurderes og det er almindeligt anerkendt at vinbruget frembringer nogle af områdets bedste vine. Vi har udvalgt to monovarietale vine fremstillet af netop nogle af de førnævnte sorter. De dyrkes og fremstilles begge økologisk, hvilket kan ses på det lille grønne blad på etiketten. Den hvide Quinto (Bellone) viser på smukkeste vis hvad denne sort er i stand til at frembringe, når den udelukkende fremstilles på ståltanke og den malolaktiske gæring blokeres. Ian d’Agata har kaldt Bellone an outstanding grape variety, one of the best in Italy today og den kan opleves i denne sjældne og unikke hvidvin, der frister med en sammensat og uforvansket primærfrugt og en elegant, næsten cremet tekstur og en pirrende syrespændstighed. Nero Buono “Lelio” er en mørk vin med sort, urtekrydret, solmoden frugt og en velafstemt strukturel dybde med afdæmpede tanniner.

Husets vine

Bellone Quinto IGT EU_Organic_Logo_Colour_rgb Hent vinbeskrivelseHent foto
Nero Buono Lelio IGT EU_Organic_Logo_Colour_rgb Hent vinbeskrivelseHent foto

>> Besøg Cincinnatos hjemmeside