Abbruzzerne

Som vinproducerende region er Abruzzerne stadig mest kendt for kvantitet fremfor kvalitet. Med udgangspunkt i den lokale udvikling har druedyrkning således gennem lange tider været sidestillet med andre frugtafgrøder, og der har været tendens til at maksimere udbyttet – da det at producere god vin altså ikke har haft

den primære opmærksomhed. Størstedelen af regionens producenter og kooperativer leverer enorme mængder vin af jævn kvalitet. Abruzzernes seriøse kerne af vinmagere skiller sig derfor markant ud fra mængden, og beviser i øvrigt, at potentialet for stor vin indiskutabelt er til stede.

Topografisk er regionen præget af Appenninerne og hele 65% af overfladen er bjerge. De resterende 35% er bakker og flade områder, og det er i disse omgivelser at Abruzzernes vindyrkning finder sted. Den tætte beliggenhed til Adriaterhavet sikrer tilstrækkelig køling i disse sommerhede omgivelser. På denne breddegrad indtræffer der jævnligt længere tørkeperioder, og konstant forsyning af vand og ventilation er og bliver en absolut nødvendighed.

Abruzzernes udvalg af vine er relativt lille, og antallet af forskellige druesorter er også beskedent. Som den dominerende grønne drue er Trebbiano i højsædet, hvor den foretrukne blå er repræsenteret af Montepulciano. Der dyrkes også en del internationale druer i regionen, men ingen af dem har synderlig indflydelse på den samlede produktion. Abruzzerne består af fire provinser, henholdsvis Teramo, Pescara, L’Aquila og Chieti. De fire provinser er næsten lige store, og produktionen er nogenlunde ligeligt fordelt.

Karakteristiske vine:

Montepulciano d’Abruzzo: Tør rødvin baseret på Montepulciano. Stilen kan variere fra let til kraftig, og kan fra gode producenter have et pænt lagringspotentiale. De fleste Montepulciano’er er dog relativt spinkle med en overvægt på imødekommende frisk frugt. Som udgangspunkt med et varmt og krydret præg.

Cerasuolo d’Abruzzo: Formodentlig en af Italiens mest fyldige rosévine, der også er fremstillet på Montepulciano. Farven er relativt mørk og minder mest af alt om kirsebær (deraf navnet “Cerasuolo”). Duft og smag er ganske markant og delikat.

Trebbiano d’Abruzzo: En simpel, let og tør hvidvin ideel til eksempelvis fisk. Tendensen er desværre, at de fleste Trebbiano’er er lidt for karakterløse og mangler personlighed. Nogle få producenter hiver dog gennemsnittet op og leverer vine af solid kvalitet. Vinen tager sit navn fra druen, som den baseres på.