Valentini

region13Valentini må betegnes som regionen Abruzzo’s bedste producent og Italiens bedste hvidvinsproducent. Op gennem sidste halvdel af sidste århundrede opbyggede Edoardo Valentini stille og roligt et ry som en af verdenens store vinmagere. Dette på trods af at han skyede pressen, kun sjældent tillod besøg og gav meget sparsomme informationer omkring hans vinfremstilling.

Familien Valentini har dyrket vin i den lille landsby Loreto Aprutino siden 1650, hvor Bourbonerne styrede det sydlige Italien, og hvor Abruzzerne udgjorde den nordlige grænse for kongeriet Sicilien – siden kongeriet Napoli. I 1868 modtog Camillo Valentini en udmærkelse for sine vine. Huset råder over 65 ha vinmarker og mere end 100 ha marker udlagt til frugt og oliven. Vinstokkene har en gennemsnitlig alder på 50 år.

Fra sin første årgang i 1956 frem til hans død i 2006, insisterede Edoardo Valentini på kun at benytte lokale druesorter. Hvidvinsdruen er Trebbiamo d’Abruzzo (Bombino Bianco). En drue med et noget blakket ry, men som Signor Valentini vurderede som Abruzzernes ældste drue og allerede dyrket i romertiden. I denne drue fandt han essensen af jord, klima og kulturen i Abruzzerne. Han brugte en del år på at udvikle det endelige udtryk af sine vine. Det er i dag sønnen Francesco Paolo Valentini, der viderefører ånden i firmaet. Han arbejdede i en årrække sammen med faderen, og selv om sønnen givetvis har bidraget med sit, fornemmes kontinuiteten i produktionen stadig intakt.

Den første udvælgelse sker i marken. Hvis det har regnet i løbet af året, men ikke for meget, vælges druerne fra marken i den sydlige ende. I de tørre år vælges druerne fortrinsvis fra den nordlige ende. Det vurderes hvor vejret har haft mindst påvirkning på markerne, hvorefter man udvælger de bedste druer. I et normalt år udvælges kun godt 5% til at blive vin. Resten sælges bulk til et lokalt kooperativ. Der produceres årligt maksimalt 50.000 flasker. Ikke mere end 35.000 flasker Trebbiano og 15.000 flasker fordelt på Montepulciano og Cerasuolo. Generelt er produktionen på Cerasuolo/Montepulciano ikke mere end 5.500 flasker og 22.000 flasker af Trebbiano.

Også sønnen Francesco Paolo er en perfektionist og laver vinene på såkaldt gammeldags manér. Det vil sige, at der ikke bruges barriques eller ståltanke. Valentini gærer sine vine i glasserede cement tanke, og lagrer dem på gamle og neutrale slavonske egetræsfade. Han kunstvander ikke, således at de små stressede druer er koncentrerede i duft og smag. Opbindingen af stokkene er den gammeldags ”Pergola”. Dette gøres for at forhindre varme fra jorden, som ellers kunne accelerere modningen. Der benyttes ingen kulturgær, og vinene frigives ret uregelmæssigt, når producenten finder det på sin plads. Det kan forekomme, at en yngre årgang bliver frigivet før en ældre.

Valentini laver nogle helt fantastiske hvidvine. Intense, komplekse og virkeligt lagringsværdige. Smagninger af Valentinis vine har overbevist om dette. Selv en Trebbiano 1964 var en fornem vin. Årligt tildeles vi kun få flasker, så vi kan desværre ikke påregne at have Valentinis vine på lager året igennem.

 

VINE FRA HUSET

Trebbiano d’Abruzzo DOC Hent vinbeskrivelseHent foto
Cerasuolo d’Abruzzo DOC
Montepulciano d’Abruzzo DOC