Ciù Ciù

region12

 

Firmaet blev grundlagt i 1970 af Natalino Bartolomei, også kendt lokalt som ”CiùCiù” – eller dialektalt for drik, drik! I 1994 tog sønnerne Massimiliano og Walter over, og valgte i lighed med faderen, at satse på lokale druesorter. Ciù Ciù råder i dag over 150 ha vin – alt certificeret økologisk – samt godt 4.000 oliventræer. Den årlige produktion andrager næsten 1,5 millioner flasker. Huset kan således ikke betegnes som et lille brug, men styres stadigt af familien godt assisteret af en ikke ubetydelig skare af medarbejdere – primært beskæftiget i markarbejde. Man er selvforsynende med druer. Huset driver desuden også en lokal restaurant og et agriturismo.

Ciù Ciù har produceret certificerede økologiske vine siden 1996. Økologisk produktion stiller krav til både mark og kælder. I marken er kemisk gødning, pesticider og svampemidler bandlyst. En vigtig årsag til at økologi her kan lykkes er, at der er tale om et relativt tørt og godt ventileret område, der giver tørre og sunde druer. Gødning klares ved at plante grøn vækst og blomster mellem vinrækkerne, der efterfølgende pløjes ned i jorden og således bidrager med næring til jorden. I kælderen er brugen af sulfitter begrænset ved lov til 140 mg/l, men ofte ligger Ciù Cius vine langt under denne værdi. Huset nævner, at sulfitter nogle gange beskrives som det rene gift, men dette er oftest overdrevet. Faktisk er sulfitter nødvendige for menneskets bevarelse. Alle levende organismer skaber sulfitter fra naturen. Vores hud skaber sulfitter for at modstå forrådnelse. Så sulfitter er ikke menneskets værste fjende – især ikke hvis mængderne er små. Størstedelen af den svovl der er til stede i druerne hos Ciù Ciù, er naturligt forekommende og ikke tilsat. En af de vigtigste årsager hertil er, at huset benytter sig af en hurtig afkøling af druerne umiddelbart efter høst. Herved behøver man næsten ikke ekstra sulfitter til at stoppe en eventuel oxidation og man bevarer samtidig bedre den naturlige frugt og syre. En anden vigtig grund er, at druerne naturligt udvikler de sulfitter de har brug for i deres vækst når man dyrker økologisk. Denne proces bliver typisk hæmmet ved konventionelt dyrket landbrug.

Ciù Ciùs vine kan også nydes af veganere. Dette betyder, at der ikke er benyttet nogen former for animalske produkter i klaringen af vinen. Historisk har man benyttet sig af ganske små mængder af husblas, casein eller æggehvider. Disse produkter har dog den lille skavank, at de kan ændre en smule på duft og smag. Bentonite har også været anvendt til klaring og blev betragtet som et mere stabilt og neutralt alternativ. Problemet her var blot, at dette produkt kunne fjerne farve, duft, tanniner og ændre vinens ”mundfylde”. Derfor valgte Ciù Ciù at investere i et såkaldt ”crossflow” filter. Dette er et meget avanceret filter man kender fra medicinalindustrien. Her formår dette filter at filtrere meget nænsomt, uden at tilføje noget som helst element, sådan at man helt undgår ændring af den kemiske sammensætning. Og dette er nøjagtigt hvad mange vinproducenter også ønsker. Kort fortalt er et ”cross-filer” et filter med seks kamre hver med et dusin bomuldsmembraner, der sidder tæt. Vinen bliver ikke presset igennem disse membraner, men bliver filtreret blot ved berøring/friktion med disse membraner. Dette beskrives som en meget blid proces, der klarer vinen, men som ikke ændrer på vinens tekstur, smag eller duft. Ovenstående investering blev foretaget umiddelbart efter at teknologien blev tilgængeligt for godt seks år siden. Dette var inden ret mange – inklusiv dem selv – overhovedet anede, at der var noget der hed vegansk vin. Men når man nu godt kunne ansøge om, at blive vegansk certificeret, hvorfor så ikke gøre det?

Også sprøjtning med kobbersulfat holdes til et absolut minimun. Der sprøjtes kun, nå det er absolut pårævet for at undgå sygdomme f.eks. i forbindelse med en længere periode med nedbør. Ciù Ciù arbejder med en opløsning på kun 2%, hvilket faktisk er lavere end lovgivningskravet for øko-vin. Samlet kan man sige, at Ciù Ciù laver gode og sunde vine. De hvide vine besidder alle en dejlig frisk frugt, og ind imellem også med mineralske elementer. De røde vine er oftest rige, fyldige med en generøs frugt.

Vine fra huset

Falerio Oris DOP Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Passerina Evoe IGP Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Marche Rosato IGP Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Rosso Piceno Bacchus DOP Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Rosso Piceno Superiore Gotico DOP Hent vinbeskrivelse – Hent foto
Marche Rosso San Carro IGP Hent vinbeskrivelse – Hent foto

>>Besøg Ciù Ciùs hjemmeside