Veneto

Som for mange af Italiens øvrige regioner har Venetos vindyrkning rødder, der rækker langt tilbage i tiden. Allerede 1000 år før Kristi fødsel har Veneto haft en udbredt vinproduktion. Romerne skulle have haft forkærlighed for den søde vin “Rhaetic”, som siges at være en forgænger for den moderne Recioto.

Regionen har en bred blanding af lokale og internationale druer, men set fra udlandet er det stort set kun de lokale specialiteter, der er i søgelyset. Her tænkes der især på vine som Amarone, Ripasso og Recioto, som kun fremstilles i netop dette område. Eftersom disse vine har en så særegen karakter, er det da også alverdens vinelskere, som står på spring for at købe de gode årgange.

Veneto deles tydeligt i bjerge og fladere landskab. Langs hele den nordlige del dominerer Alperne, mod syd de flade områder omkring floden Po, der mod øst munder ud i Adriaterhavet. Hele den centrale del af Veneto nyder godt af de varme luftstrømme fra Adriaterhavet der standses ved Alperne. Denne varmeophobning øger dog samtidig risikoen for kraftige regnskyl, der af og til ender i haglbyer med måske katastrofale følger for vinhøsten.

Den væsentligste vinproduktion ligger i den centrale og nordlige del af regionen. Længst mod vest finder vi Gardasøen med de lettere hvide og røde vine, som Custoza og Bardolino. Nord og øst for Verona ligger de vigtige områder Valpolicella og Soave, som for udlandet har den største opmærksomhed. Længere mod øst finder vi Valdobbiadene med deres kendte Prosecco-vine. Længst mod øst nær Treviso og Piave forefindes en større produktion af Cabernet og Merlot.

Karakteristiske vine:

Bianco di Custoza: En frisk hvidvin der fra gode producenter udviser karakter og personlighed. Bianco di Custoza er næsten altid tør og stille, men findes også i mousserende udgaver. Fremstilles på Trebbiano, Garganega, Tocai, Cortese, Riesling og Malvasia.

Soave: En tør rentsmagende hvidvin med en ofte forfriskende syre. Kan fra at være ret anonym gå til at være særdeles karakteristisk med flot fylde og krop. Findes også i enkelte søde udgaver, kendt som Recioto di Soave. Druebasen er Garganega og Trebbiano.

Prosecco di Valdobbiadene: Prosecco er en hvid, overvejende tør og mousserende vin. Boblen kan variere fra en let perlende frizzante til en regulær spumante. Den dominerende drue Prosecco besidder en tiltalende sprød frugt med en smule bitterhed i afslutningen.

Bardolino: En generelt lettere rødvin med lavt syreindhold. Er kendetegnet ved en rund kirsebæragtig frugt med en del krydderi. Farven kan variere fra nærmest rosé til mørk rød, uden at dette nødvendigvis afspejler en direkte forskel i styrke. Druebasen er primært Corvina, Rondinella og Molinara.

Valpolicella: En klassisk rødvin der varierer meget i både farve og kompleksitet. Generelt er vinen karakteriseret ved markant frugt og krydderi samt en charmerende varm og umiddelbar stil. De fadlagrede typer kan opnå stor dybde i både duft og smag.

Amarone della Valpolicella: Dette er Valpolicellas kraftigste rødvin med utrolig koncentration og kompleksitet. Fremstillingsmåden er grundlæggende den samme som for Recioto, dog med den afgørende forskel, at vinen gæres tør. Derudover får Amarone en vis fadlagring, hvilket kun sjældent sker for Recioto-vine. Bortset fra sødmen er der da også mange fællestræk for både bouquet og smag. Amaronen vil dog yderligere normalt være karakteriseret ved en notérbar bitter finish (amaro = bitter). For gode producenter er der tale om holdbarhed på mindst 10 år.

Recioto della Valpolicella: Unik rød dessertvin med utrolig frugtrigdom. Vinen fremstilles ved en speciel tørreproces, der er udviklet i netop dette område. Før presning tørres druerne på stråmåtter (klassisk måde) eller i specielle bakker (modernister) i en længere periode, hvorved sukker og aromastoffer koncentreres. Generelt svinder op til 40% af druernes oprindelige vægt ved denne utraditionelle fremgangsmåde. En god Recioto er kendetegnet ved en overvældende bouquet og smag af tørrede frugter som svedsker, rosiner o.l. Recioto af samme druer som til Valpolicella, dvs. hovedsageligt Corvina, Rondinella og Molinara.

Lison-Pramaggiore: Et mindre, men absolut nævneværdigt område, der står for en stor del af de mere internationalt kendte druer. Kvaliteten er generelt god, men mange af vinene ses kun sjældent uden for Italien.
Af typiske vine kan nævnes Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Chardonnay, Pinot Bianco, Pinot Grigio, Riesling samt Tocai.