Trentino/Alto Adige

Trentino-Alto Adige deles typisk op i to områder, Sydtyrol og Trentino. Sydtyrol er det ældste tysktalende vinområde i Europa. Indbyggerne er tosprogede og har stadig stærke bånd til Østrig, som de jo tilhørte frem til afslutningen af 1. Verdenskrig. Vinmæssigt tager historien sin begyndelse helt tilbage til etruskernes tid.

Her har man fundet mange eksemplarer af den såkaldte “situla”, en slags vinvase (beholder) fra den tids handlende. Romerne indførte brugen af træfade til både modning og transport af vinene. Romerne indførte desuden et drueopbindings-sytem med trærammer, som var forgængeren til Pergola-systemet, som man bruger i dag.

Druemæssigt er regionen rigt repræsenteret ved både lokale og mere internationale sorter. Regionen er nok mest kendt for hvide vine, men i realiteten er de røde imidlertid dominerende. Af grønne druer ligger tyngden hos Pinot Grigio og Chardonnay, mens de vigtigste blå er Marzemino, Lagrein, Vernatsch (Schiava), Teroldego, Cabernet, Merlot samt Pinot Nero.

Sydtirol
Italiens nordligste vindyrkning finder man her i Sydtirol. Området er generelt vanskeligt tilgængeligt, idet kun 5% af jorden ligger under 500 meters højde. Et andet kendetegn er, at mindre end 15% af den klippeprægede overflade er dyrkningsmulig. Undergrunden er limstensbaseret med glaciale aflejringer af grus, sand og ler. Jorden er generelt næringsfattig, let og veldrænet. De store udsving mellem dag- og nattemperaturer fremmer smag og duft i vinene.

Karakteristiske vine:

Alto Adige/Südtiroler: En meget bred vinzone der omfatter både hvide og røde vine. Mange af Sydtyrols bedste hvidvine kommer fra denne zone, bl.a. Italiens bedste Gewürztraminere, Rieslinger og Goldmuskatellere. Tilsvarende fremstilles nok Italiens bedste Pinot Nero også her.

Trentino
Trentino har gennemgået en udvikling, hvor de klassiske meget frugtprægede vine er blevet udviklet til mere nuancerede typer. Den røde Teroldego er et godt eksempel herpå. Derudover byder Trentino på en lille kuriositet i form af en mindre fremstilling af Vino Santo, som mange tror er et toscansk patenteret produkt. Ikke desto mindre giver et mindre område vest for Trento de ideelle forhold for dyrkning af Nosiola-druen, som man her bruger til Vino Santo.

Karakteristiske vine:

Trentino: Betegnelsen dækker hele provinsen, og langt de fleste vintyper er omfattet. Riesling, Pinot Grigio, Chardonnay, Marzemino, Lagrein, Cabernet Franc og Cabernet Sauvignon hører til blandt de mest almindelige.

Teroldego Rotaliano: En typisk Teroldego er dybrød med en struktur og substans, der indikerer udvikling og potentiale. Vinen tager navn fra druen, som alene udgør hele basen. Navnet stammer muligvis fra det tyske udtryk “teer” (tjære), som er et karakteristisk duft- og smagselement i vinen.