Marche

I det centrale Italien finder vi denne stadigt lidt oversete region. Set fra et internationalt synspunkt er regionens mest kendte vin nok den hvide Verdicchio dei Castelli di Jesi – som i 1950’erne blev markedsført i den amfora-formede flaske fra firmaet Fazi-Battaglia. Selv om Marches producenter efterhånden er trængt godt igennem på det internationale marked, er det stadigvæk et af de bedste områder m.h.t. forholdet mellem pris og kvalitet.

Eftersom Appenninerne gennemløber hele regionen fra nord til syd, begrænses den egentlige vinproduktion til de bakkede egne, der strækker sig ca. 40 km ind i landet fra Adriaterhavskysten. Topografisk er regionen bemærkelsesværdigt symmetrisk, idet et dusin mindre floder med næsten samme afstand mellem hinanden, løber på tværs af landet fra Appenninerne ud mod Adriaterhavet.

Klimaet er stabilt og de kølige vinde fra havet sikrer, at de mange dale er godt ventilerede. De fleste vinstokke vokser i en højde mellem 200-700 meter over havets overflade. Af druesorter bør nævnes de grønne Verdicchio og Bianchello samt de blå Montepulciano, Sangiovese og Lacrima.

Karakteristiske vine:

Sangiovese dei Colli Pesarei: En vintype der minder en hel del om rødvinen Sangiovese di Romagna fra Emilia-Romagna. Flot frugt med en vis kødfuldhed. Ud over Sangiovese må der iblandes op til 15% Ciliegiolo/Montepulciano. Kommer fra området ved Pesaro og Urbino i Marches nordlige del.

Verdicchio dei Castelli di Jesi: Frisk, tør og supersprød hvidvin fra området omkring Jesi i det centrale Marche. En af midt-Italiens store hvidvinsdruer med et naturligt højt syreindhold, der også gør den ideel til mousserende vine. Udviklingen går i retning af kraftigere vine med god struktur og krop. Verdicchio fra gode producenter udvikles meget i de første par år efter aftapning. Typisk et vældigt favorabelt forhold mellem pris og kvalitet.

Rosso Cònero: Marches vel nok mest kraftfulde rødvin der fremstilles i bakkerne omkring havnebyen Ancona. Druebasen er Montepulciano, men man må iblande op til 15% Sangiovese. Farven er dyb rød, smagen kødfuld og rund. Rosso Cònero egner sig generelt godt til lagring.

Vernaccia di Serrapetrona: Boblende og let rødvin af varierende sødmegrad. Typisk en fed, bred og blød smag med en bitter afslutning. Ud over den blå Vernaccia-drue må iblandes op til 15% Montepulciano, Sangiovese eller Ciliegiolo.

Falerio dei Colli Ascolani: En tør og simpel hvidvin fra det sydlige Marche omkring Ascoli Piceno. God som forfriskende drik og til fisk. Baseret på Trebbiano-druen, men bliver bedst når den blandes med f.eks. Verdicchio eller Malvasia.

Rosso Piceno: Regionens mest omfattende D.O.C. som hører hjemme i det sydlige Ascoli Piceno. Hovedvægten af vinen baseres på Sangiovese med et tilskud af den lokale Montepulciano. Stilen er lettere end Rosso Cònero, og er som hovedregel hurtigt tilgængelig. Lagringspotentialet er tilsvarende kortere. Ikke desto mindre findes der mange gode velafbalancerede Rosso Piceno’er til rigtigt gode priser.