Lazio

Ingen andre af de italienske regioner har en så høj forholdsmæssig produktion af hvidvin som Lazio. Hele 90% af den samlede vinfremstilling udgøres af hvide vine, og det er da også disse, som regionen er kendt for. Langt størsteparten af produktionen er i hænderne på store kooperativer, og sammenlignet med andre regioner har Lazio stor mangel på mindre og mere kvalitetsbevidste producenter. Specielt de hvide vine bliver således tit klandret for at mangle personlighed og selvstændig stil. De røde klarer sig generelt bedre, men da disse kun udgør en lille del af regionens vine, har de tendens til at forsvinde i mængden.

Med en central beliggenhed berører den romerske region alle de øvrige fem midtitalienske regioner. Klimaet følger en typisk fordeling mellem den varme tørre kyststrækning og det køligere, mere fugtige vejr inde i landet tættere på Apenninerne. En stor del af undergrunden er af vulkansk herkomst og minder mest af alt om den vi finder hos den sydlige nabo Campanien. Begge regioner er i øvrigt underlagt de samme varme vinde fra det Tyrrhenske hav, som blokeres af bjergkædernes mur mod øst. Generelt er Lazio dog domineret af bakker og sletter, og er som sådan et væsentligt mere taknemmeligt landskab, hvad angår mulighederne for vindyrkning.

Lazio dyrker i dag mere end 200 forskellige druesorter, men det er kun et dusin, som har betydelig indflydelse i regionens moderne produktion. Hvad angår de hvide druer, er Malvasia og Trebbiano de altdominerende sorter.

De mest populære grønne druer er Trebbiano, Bombino og Malvasia. De dominerende blå er Montepulciano, Sangiovese, Barbera og Aglianico.