Campanien

Set fra en vinelskers synspunkt hører Campanien til blandt det mindst interessante i Italien. På trods af et dyrkningsmæssigt godt potentiale kan antallet af virkeligt gode producenter reelt tælles på én hånd – måske to. Kun godt 5% af regionens samlede landbrugsareal bruges til vindyrkning, og Campanien er da også et af de helt få områder, hvor man importerer mere vin end man eksporterer!

Fokuserer man derimod på Campaniens elite, hersker der ingen tvivl om, at regionen byder på exceptionelle og karakteristiske vine med stor personlighed. Vine som Greco di Tufo og Taurasi er meget afholdte og har siden romertiden nydt stor anerkendelse, også uden for Italiens grænser.

Ved en grov topografisk opdeling er Campanien præget af to landskabstyper. Mod øst langs hele regionen finder vi Apenninernes kølige omgivelser, der danner rammen om f.eks. vinene fra Avellino. Mod vest er regionen domineret af den varme kyststrækning samt øerne Ischia og Capri. Det meste af denne kyststrækning består af stejle skråninger, der hurtigt rejser sig til en serie af bakkedrag mellem 100-500 meters højde over havets overflade. Hovedvægten af kystens vinproduktion er begrænset til små områder omkring Napoli samt et større areal helt sydpå.

På trods af den sydlige beliggenhed er Campanien godt repræsenteret af lokale og karakteriske grønne druer. Især Greco di Tufo og Fiano danner basen for bemærkelsesværdigt intense og fyldige vine. Hvad angår de blå druer er Aglianico og Guarnaccia (Grenache) – også kendt som Alicante – de mest betydningsfulde.

Karakteristiske vine:

Fiano de Avellino: Meget kompleks og udviklingspotent hvidvin fra de kølige bakker i Apenninerne. Duft af pære og hasselnødder. Generelt kraftig med holdbarhed mellem 3-6 år. Hovedsageligt fremstillet af den lokale Fiano-drue.

Greco di Tufo: En aromatisk hvidvin af meget høj standard, samme kaliber som Fiano di Avellino. Ren og sprød duft og smag, flot fedme, eftersmag af ristede mandler. Holdbarhed 3-6 år. Druebasen er 85% Greco di Tufo, og op til 15% Coda di Volpe.

Taurasi: Måske Syditaliens mest anerkendte rødvin fremstillet på mindst 70% Agianico-druer. De resterende 30% kan erstattes af Piedirosso, Sangiovese eller Barbera. Meget koncentreret og langtidsholdbar vin med stor dybde og mange nuancer. Duft og smag henad chokolade, cacao og mahognitræ. Fadlagringen foregår typisk på store slavonske egefade.