Basilicata

Som en af Italiens fattigste regioner har Basilicata gennem det meste af historien haft vanskeligt ved at markere sig som seriøs vinproducent. I det meste af det 20. århundrede har Basilicata fungeret som en slags underleverandør af bl.a. Aglianico-druer til den mere driftige nabo Apulien. Først fra 1973 da Basilicata fik sin egen DOC, begyndte regionen for alvor at fremstille og sælge egne vine. Dette faktum er sådan set lidt ironisk, eftersom netop Aglianico i dag hører til blandt Syditaliens bedste vine. Men på den anden side belyser det samtidig, hvor stor betydning både kapital, men ikke mindst tilstedeværelsen af en DOC har på udviklingen af vin!

Når det så er sagt, må man også konstatere, at Basilicatas interessante vinproduktion indtil videre er begrænset til føromtalte DOC – især i området omkring Monte Vulture i regionens nordlige del. Her, i Basilicatas højest beliggende vinmarker, giver den vulkanske undergrund ekstremt gode forhold for den lokale Aglianico-drue. Et exceptionelt højt indhold af potassium, kalk og nitrogen siges at have afgørende betydning i denne sammenhæng.

Geografisk er Basilicata klemt inde mellem Apulien, Campanien og Calabrien med kun en relativt lille kyststrækning mod syd. Topografisk er en stor del af regionen domineret af bjerge med føromtalte vulkan Monte Vulture som det højeste punkt. De laveste områder finder man i den centrale og sydøstlige del, hvor vinproduktionen er temmelig begrænset. Klimatisk er der stor varians fra egn til egn. Bjergene mod vest og nord er præget af kolde vintre og overraskende kølige somre med pæne nedbørsmængder. De flade områder i øst omkring Matera er generelt mildere både sommer og vinter, hvorimod den sydvendte kyststrækning er dræbende varm om sommeren og ekstremt mild om vinteren.

Druemæssigt har Basilicata, i modsætning til de andre syditalienske regioner, næsten ingen af de såkaldte “indfødte” druesorter. Kun Aglianico bliver betragtet som værende ægte indfødt – de resterende er alle tilegnede sorter.

Karakteristiske vine:

Aglianico del Vulture: En af udseende meget mørk og tæt vin med stor koncentration. I de første år er vinene ofte meget tillukkede i både duft og smag, og det er nødvendigt at væbne sig med tålmodighed før det fulde potentiale viser sig. Når først Aglianico del Vulture åbner sig, bliver den meget kødfuld og charmerende med præg af eksempelvis mørke bær og chokolade. De allerbedste kan opnå ekstremt høj klasse med et, især for syditailen, meget stort lagringspotentiale (10-15 år).