Spiritus


Distilleria Berta

I hjertet af Piemontes bakker, hvor vinområderne Langhe og Monferrato mødes, startede Paolo Berta i 1947 et destilleri der med tiden, i kraft af hårdt arbejde, talent og visioner er blevet er blevet eksponent for den elegante og raffinerede type af grappa.

Som bekendt skal der to til en tango og Berta modtager da også udelukkende drueskaller af fineste kvalitet, hvor den såkaldte “soft pressing” har efterladt masser af aromakomponenter der er udgangspunktet for Bertas ekstraordinært karakterfulde grappa.

Samarbejdet med faste og kvalitetsorienterede leverandører har givet Berta muligheden for at fremstille nogle særdeles spændende enkeltdrue grappaer, hvor druekarakteren tydeligt fornemmes. Udover druevalget er også valget af trætype til lagring med til at præge den enkelte grappas karakter.

I dag ledes firmaet af de to sønner Gianfranco, der er husets destillatør, og Enrico, der varetager den kommercielle side af sagen. Faderen, Paolo, sidder som den grå eminence og ødsler af sine 50 års erfaring.

Spiritus fra Berta

Monprà 70 cl.
Monprà 150 cl.
Nibbio 70 cl.
Giulia 70 cl.
Piasì 70 cl.
Valdavi 70 cl.
Unica 70 cl.
Elisi 70 cl.
Roccanivo 70 cl.
Bric del Gaian 70 cl.
Tre SoliTre 70 cl.
Riserva del Fondatore Paolo Berta 70 cl.
Magia 70 cl.
Acquæ Vitae 70 cl.
Primagioia 70 cl.
Oltre Il Vallo 70 cl.

>>Besøg Bertas hjemmeside


Distilleria Capovilla

Vittorio Capovilla er nok en af de dygtigste destillatører i Italien og måske i verden. Sjældent har vi mødt en sådan kompromisløshed i stræben efter de perfekte destillater. De fleste vil nok mene, at det ikke kan betale sig at lave en produktion af et destillat ud af 100 liter. Det har de nok ret i, men det gør Capovilla alligevel. Beliggende i Rosá (Veneto) laver Vittorio og hans datter Olivia frugtdestillater, druedestillater og grappa.

Capovillas stil er en tør og frugtig stil.capovilla
Umiddelbart er de ikke søde, men flere af destillaterne har så mange søde aromaer (f.eks. Moscato-destillaterne), at man kan tro, at de er søde. Det lykkedes at lave meget præcise destillater med en slående renhed. I sin stræben efter at fange de flygtige dufte ved destillationen, har han selv opfundet og taget patent på et apparat, som skulle kunne opfange disse.

Der er mange måder at lave et destillat på. Nogle tilsætter sukker før destillationen for at øge sukkerniveauet og dermed det senere alkoholniveau. Det gør processen billigere, men resultatet bliver desværre også ringere. Capovilla er af den opfattelse, at sukkeret kun må stamme fra det naturlige sukker fra de modne frugter. Derfor bruger Capovilla meget frugt: F.eks. 30-35 kg frugt pr. liter destillat på pære, æble, fersken og abrikos. Endnu mere er der brug for til f.eks. skovhindbær, brombær, hyldebær, rønnebær, hvor der bruges 40-50 kg. pr. destilleret liter. Det er selvfølgelig en arbejdskrævende proces at finde og plukke alle disse frugter, og derfor har Capovilla familien og venner til at hjælpe til. Men oftest er han selv med til at plukke de vilde varianter, og det er sket, at han har forivret sig ind på privat område og blevet beskudt af jægere.

Andre destillatører lægger frugterne ’i blød’ i alkohol eller vin i en uge og destillere derefter på det. Sådan gør flere fremtrædende Alsace-destillatører f.eks. med deres framboise. Man kan kalde det for aromatiseret alkohol. Igen et billigere produkt, men uden samme renhed. I Himbeergeist fra Schweiz og Tyskland tilsætter man 50-150 liter alkohol pr. 100 kg. frugt. Denne tilsatte alkohol har selvfølgelig ikke de aromaer, som findes i frugten og destillatet bliver derefter. I Italien er det tilladt at tilsætte 20 gram sukker per liter destillat og derudover 3% prefabrikerede – også syntetiske – aromaer, uden at skrive det på etiketten. Det er derfor helt forståeligt, at Vittorio Capovilla med sine rene produkter lægger så lang afstand som muligt til disse forstærkede produkter.

Destillationen foregår således: Frugterne får fjernet stenene på en gummirulle, så f.eks. kirsebærrene ikke får mandelsmagen fra stenene.

Frugterne bliver vinificeret med skallerne ligesom rødvin. Derefter skal frugtvinen destilleres. Da alkohol koger ved 78 grader og vand ved 100 grader celsius, er en del af kunsten at finde det rette niveau alt efter alkoholniveauet (fra frugtsukkeret). Da de aromaer, der frigives ved lave temperaturer ikke er behagelige, skærer man ’hovedet’ fra. Herefter følger ’hjertet’ som kan bruges. Destillatet ender ofte med et alkoholniveau på 72% til 76% alkohol. (Det bliver senere fortyndet ned til 41% med vand fra to kilder bag Monte Grappa.) Til sidst i processen kommer ’halen’ som også indeholder ubehagelige smage og aromaer. Den indtræffer ofte, når destillatet når ned under 70% alkohol. Da processen går hurtigere, jo højere temperatur er, er kunsten at øge temperaturer langsomt for at finde det rette sted at skære destillatet. Men jo langsommere processen er, jo dyrere bliver den også. Det er svært at forklare, at det er hele denne proces, som man bør betale for – og ikke en smart glasflaske.

Spiritus fra Capovilla

Frugtdestillat
Mele Gravensteiner
Prugne Selvatici
Lamponi Selvatici
Pere Williams
Amarene & Marasche

Grappe
Grappa di Amarone
Grappa di Moscato Giallo
Grappa di Bassano
Grappa di Cabernet

>> Besøg Capovillas hjemmeside

 

Contratto

Contratto er grundlagt i 1867 af Giuseppe Contratto og dette historiske vineri i Canelli, Piemonte, er kendt som Italiens ældste producent af mousserende vine og årgangs-daterede bollicine, tilmedfremstillet på Champagne-metoden. Ejendommen fra 1867, med en underjordisk, nærmest katedral kælder på mere end 5000 kvadratmeter, er helt unik. Det tog 200 mand omkring 3 år at udhugge den i Canellis underjordiske kalktuf. Den imposante cantina har en naturlig temperatur på 13 grader året rundt og en luftfugtighed, der gør den iddel til lagring af 3 mio. flasker. Ejendommen kom i 2014 på UNESCO’s verdensarvsliste. Giorgio Rivetti fra La Spinetta overtog Contratto i 2011. Ud over en meget ambitiøs produktion af mousserende vine fremstiller Contratto også en serie af fremragende spirituosa, genopfundne efter egne originale opskrifter. I modsætning til mere industrielle produkter anvender Contratto udelukkende naturlige botaniske aromagivere og ingen kunstige farvestoffer til sine spirituosa! Udvalget består af 3 slags Vermouth (af det tyske Wermut = malurt), en Fernet, en Aperitif og en Bitter.

Vermouth Bianco – alkoholforstærket vin tilsat forskellige botaniske ingredienser. Opskrifterne hertil er fra 1920’erne. Vinbasen er Cortese forstærket med brandy og tilsat udelukkende naturlige urter, krydderier, rødder og frø. Fremstilles med 50 ingredienser, hvoraf de 22 er hemmelige. Meget urtet med god fedme.

Vermouth Rosso – alkoholforstærket vin tilsat forskellige botaniske ingredienser. Opskrifterne hertil er fra 1920’erne. Vinbasen er Cortese forstærket med brandy og tilsat udelukkende naturlige urter, krydderier, rødder og frø. Fremstilles med 31 ingredienser, hvoraf de 15 er hemmelige. Meget krydret og liquorøs i stilen.

Americano Rosso – en Vermouth-type med lidt mere sødme, med 25 tilsatte ingredienser, hvoraf de 13 er hemmelige.

Fernet – en aromatiseret, lakridspræget amaro med masser af noter af mynte og lakridsrod. Baseret på egen opskrift fra 1920. Aldeles i særklasse.

Aperitif – en håndværksfremstillet Aperol-type baseret påen opskrift fra 1935, der inkluderer 35 aromaer og er velegnet til eksempelvis Spritz. Dejlig frisk med masser af appelsin noter. Farvet med gulerod og rødbede.

Bitter – en håndværksfremstillet Campari-type baseret påegen opskrift fra 1933 tilsat 24 botaniske noter. Farvet med rødbede.

For inspiration til opskrifter med Contrattos spirituosa henviser vi til deres glimrende hjemmeside med forskellige informative downloads (se linket længere nede).

Spiritus fra Contratto

Vermouth Bianco Hent vinbeskrivelseHent foto
Vermouth Rosso Hent vinbeskrivelseHent foto
Americano Rosso Hent vinbeskrivelseHent foto
Liquore Fernet Hent vinbeskrivelseHent foto
Liqueur Aperitif Hent vinbeskrivelseHent foto
Liqueur Bitter Hent vinbeskrivelseHent foto

>> Besøg Contrattos hjemmeside

 

Cooperativa Amalfitana

Siden 1825 har familien Aceto dyrket citroner på den smukke Amalfikyst. I 1992 stiftede Luigi Aceto, sammen med sine børn og børnebørn, selskabet Soc. Coop. Amalfitana Trasformazione Agrumi (C.A.T.A.) På trods af navnet, er der altså tale om et familiefirma.

Man arbejder udelukkende med sorten ”Sfusato Amalfitano”, der er et produkt af høj kvalitet, der giver en delikat og meget ren limonellosmag. I 2001 opnåede denne sort oprindelsesbeskyttelse med betegnelsen IGP. Disse citroner dyrkes, som de altid er blevet det, på de karakteristiske stenterrasser Amalfikysten er så rig på. Produktionen holdes på under 800 træer pr. hektar og træernes grene støttes af kastaniestokke. Den årlige produktion er maksimalt på 25 tons. Der gødes en gang årligt med organisk materiale og dyrkningen af citroner foregår økologisk.

Der anvendes 380 gr. citronskal til en liter limoncello. Eventuelt bundfald eller uklarhed er alene et resultat af den håndværksmæssige fremstillingsproces og tegn på kvalitet. Denne limoncello skal ikke forveksles med mere industrielt betonede produkter.

Vi har valgt også at tage en mandarinlikør, mandarino, hjem, der både dufter og smager helt vidunderligt.
Severes iskold efter et måltid solo, men kan også blandes med f.eks prosecco eller lignende. Kan anvendes i cocktails, aperitifs og kager. Alternativt kan den hældes over is.

Spiritus fra Cooperativa Amalfitana

Limoncello

 

Diverse grappe fra vores vinhuse

Altare Grappa di Barbera
Altare Grappa di Barolo
Brigaldara Grappa di Amarone Hent foto
Ciacci Piccolomini Grappa di Brunello di Montalcino Pianrosso Riserva
Correggia Grappa di Nebbiolo La Val dei Preti Hent foto
Correggia Grappa di Barbera Marun Hent foto
Hofstätter Grappa di Pinot Nero Barthenau Hent beskrivelseHent foto
La Spinetta Grappa di Moscato Bricco Quaglia Hent foto
La Spinetta Grappa di Pin Hent foto